h

SP in gemeenteraad: automatiseer kwijtschelding lokale belasting

22 juni 2004

SP in gemeenteraad: automatiseer kwijtschelding lokale belasting

In de vergadering van de gemeenteraad van 22 juni j.l. heeft de SP het college van B&W opgeroepen automatisch kwijtschelding te verlenen van gemeentelijke belastingen door middel van koppeling met bestanden van de Rijksbelastingdienst. De SP deed deze oproep naar aanleiding van een brandbrief van de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen (ANBO) over de dalende koopkracht van ouderen. Wethouder Stas heeft toegezegd de raad een notitie toe te sturen waarin de door de SP gevraagde automatische koppeling aan de orde gesteld wordt.

Zorgen over koopkracht ouderen
Verschillende Nederlandse ouderenorganisaties en ook de SP maken zich grote zorgen over de koopkracht van ouderen die alleen van een AOW-uitkering moeten rondkomen. Door allerlei kabinetsmaatregelen is de koopkracht van deze ouderen fors verminderd en zitten zij tegen of ruim ónder de armoedegrens. Daarnaast is al jaren bekend dat het niet-gebruikmaken van voorzieningen juist onder ouderen erg hoog is. Zij ervaren een hoge drempel bij het aanvragen van bijzondere bijstand, huursubsidie en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Ook valse schaamte speelt bij ouderen vaak een grote rol. Ondertussen blijkt steeds meer: wat ouderen tot nu toe bespaard bleef – het kampen met hoge schulden – is realiteit!

Automatiseren
De SP-fractie in de gemeenteraad van Horst aan de Maas is van mening dat voorkomen moet worden dat het aantal ouderen met schulden in de gemeente fors zal toenemen. Al vaker heeft de SP daar ideeën over naar voren gebracht. Een daarvan is het automatisch verlenen van kwijtschelding van gemeentelijke belastingen door middel van koppeling met bestanden van de Belastingdienst. Het grote voordeel van deze methode is dat de doelgroep daadwerkelijk en doeltreffend bereikt worden. Voorlichting via folders of krantenartikelen bereiken deze groep vaak niet. Een rechtstreekse mailing aan deze ouderen kan tevens gebruikt worden om hen te wijzen op andere financiële mogelijkheden in het kader van de bijzondere bijstand, zoals de koopkrachtreparatie waartoe landelijk is besloten en die lokaal uitgevoerd zal worden. Een dergelijke manier van benadering zal door betrokkenen zeker op prijs worden gesteld en drempelverlagend werken voor hen die hulp nodig hebben, maar daar om wat voor reden ook niet naar kunnen, willen of durven vragen. Overigens zullen niet alleen ouderen, maar ook andere uitkeringsgerechtigden kunnen profiteren van deze maatregelen!

U bent hier