h

SP en D66: alternatief voor verhogingen huurtarieven gemeentelijke accommodaties Horst a/d Maas

18 mei 2004

SP en D66: alternatief voor verhogingen huurtarieven gemeentelijke accommodaties Horst a/d Maas

persbericht 18 mei 2004:
SP en D66 in Horst aan de Maas hebben gezamenlijk een alternatief voorstel geformuleerd ter vervanging van het voorstel van het B&W om de huurtarieven van de gemeentelijke accommodaties te verhogen. De fracties stellen voor eerst alleen een huurharmonisatie door te voeren. Na onderzoek, samen met de verenigingen, wordt bekeken op welke wijze de huurtarieven aangepast kunnen worden. In het voorstel van SP en D66 wordt aangeven op welke wijze het mogelijk is zodanig elders op de begroting te bezuinigen, dat de huidige verhoging van de huurtarieven van tafel is.

Principebesluit
In december vorig jaar heeft de gemeenteraad in meerderheid besloten om in te stemmen met een voorstel van B&W om de exploitatiekosten van de gemeentelijke accommodaties voor 40% te verhalen op de gebruikers. Om dat te bereiken stelde B&W voor de huurtarieven zodanig te verhogen dat die 40% gehaald worden. De SP stelde voor eerst te bekijken wat de gevolgen zijn van deze operatie, vóórdat een definitief besluit zou worden genomen. De meerderheid van de raad wees dat voorstel af.

Grote gevolgen
In een drietal informatiebijeenkomsten, georganiseerd door B&W, blijkt dat het principebesluit tot gevolg heeft dat verenigingen geconfronteerd worden met forse huurstijgingen. Die lopen in veel gevallen op tot honderden procenten. Reden voor de verenigingen fel te protesteren. In de plaatselijke weekbladen heeft D66 aangegeven van mening te zijn dat je moet kunnen terugkomen op een ingenomen standpunt als gevolgen en effecten van een beslissing onderschat zijn. D66 vraagt zich af of vastgehouden moet worden aan dezelfde kostendekkendheid voor binnen- en buitensport, culturele verenigingen, voor grote en kleine clubs en verenigingen en of er besparingen mogelijk zijn in kosten van de accommodaties. De fractie heeft in de weekbladen de andere partijen opgeroepen te zoeken naar oplossingen, zodat de huurverhoging niet leidt tot leegloop bij de verenigingen, zoals gevreesd wordt. Omdat de SP al eerder het voorstel van B&W heeft afgewezen, ligt het voor de hand dat beide fracties de handen ineenslaan, om zelf een bijdrage te leveren aan die gewenste oplossing. De samenwerking van SP en D66 heeft tot een alternatief voorstel geleid.

Uitgangspunt en doelstelling
Zowel D66 als de SP onderstrepen het belang van een rijk verenigingsleven voor de leefbaarheid en zijn er van overtuigd dat dit raadsbreed onderschreven en gesteund wordt. Naar de mening van de twee fracties is het verenigingsleven belangrijk voor jong en oud en draaien de verenigingen op de inzet van vele vrijwilligers die ook een taak hebben in de opvang van de jeugd. De verenigingen hebben overtuigend naar voren gebracht dat de voorgenomen verhoging desastreus kan zijn voor het voortbestaan van het verenigingsleven. Dat willen SP en D66 niet! Vandaar een alternatief voorstel.

Alternatief voorstel
In het alternatief van SP en D66 wordt voorgesteld voorlopig alleen de huurharmonisatie – waartoe de gemeente wettelijk verplicht is – door te voeren en pas in 2005 te komen met een eventuele huuraanpassing. In de tussentijd kan de gemeente dan samen met de verenigingen onderzoeken op welke wijze oplossingen bedacht kunnen worden die hooguit een gematigde huurverhoging tot gevolg hebben. SP en D66 zijn er van overtuigd dat er voldoende ruimte is op de begroting van de gemeente om de verenigingen te ontzien. Daarbij denken de twee fracties onder andere aan het schrappen van een of twee van de vijf wethoudersposten en kunnen kosten bespaard worden op het personeel door samen met andere gemeenten een ambtenarenpool op te richten, zodat minder gebruik gemaakt hoeft te worden van dure externe bureaus. De twee fracties zijn van mening dat het geld dat jaarlijks gestort wordt in de potjes "Recreatie en Toerisme" en "Economische en Agrarische ontwikkeling" verlaagd kan worden. Indien daarmee nog niet voldoende financiën vrij gemaakt zijn voor de exploitatie van de gemeentelijke accommodaties stellen de fracties voor een solidariteitsheffing in te voeren, door de OZB met 1% te verhogen.

U bent hier