h

Landelijke folder: huurders zijn de huurverhogingen van woningen zat!

25 mei 2004

Landelijke folder: huurders zijn de huurverhogingen van woningen zat!

 Hoog tijd voor huurders om hun stem te laten horen
Op 1 juli gaan de huren tot maximaal vijf procent omhoog en krijgt iedereen een korting van twaalf euro per maand op de huursubsidie. Betaalbare huurwoningen worden momenteel op grote schaal gesloopt of verkocht. De nieuwbouw ligt op zijn gat, en renovatie lijkt helemaal uit het verhuurderswoordenboek geschrapt te zijn. Woningcorporaties worden met de dag commerciëler, en de regering denkt alleen aan bezuinigen. De huurders zitten, kortom, in de verdomhoek. En niet zo zuinig ook.

Dit jaar en volgend jaar is er in de CAO's geen sprake van loonsverhogingen. Toch mogen de huren op 1 juli wél ornhoog. De verwachting is dat de gemiddelde stijging uitkomt op 2,9 procent, en vooral bij oudere woningen hoger zal liggen doordat de ouderdomsaftrek in de puntentelling is afgeschaft. Tel daarbij de verlaging van de huursubsidie op, en je bent al gauw 20 euro per maand extra kwijt.

Eerlijk ?

Voor woningeigenaren is er de hypotheekrente. Die kost de Nederlandse schatkist in 2004 naar schatting 7,5 miljard euro, en gaat voor een heel groot deel naar een kleine groep heel rijke mensen. Voor huurders is er de huursubsidie. Daaraan verwacht het kabinet dit jaar 1,6 miljard euro uit te geven. En toch is het aantal huurwoningen maar weinig kleiner dan het aantal koopwoningen.

Huurders gaan zelf de huursubsidie betalen...

Tot zover 2004. De komende jaren ziet het er nog veel beroerder uit. Minister Dekker van Volkshuisvesting is op zoek naar een systeem waarbij alle huren fors stijgen en het kabinet toch kan bezuinigen op de huursubsidie. De oplossing is inmiddels aangereikt door de woningcorporaties. 'Als wij de huren met een miljard euro per jaar mogen verhogen, willen we een kwart daarvan wel weer uitkeren als huursubsidie', is hun aanbod. De minister lijkt wel oren te hebben naar dit voorstel, dat schandalig uitpakt voor de modale huurders die buiten de huursubsidie vallen. Eerst betalen zij de volle mep van de absurde huurverbogingen, en vervolgens ook nog eens de extra huurinkomsten waarmee de corporaties hun huursubsidiedeel gaan betalen.


Laagterecord

In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn de subsidies afgeschaft die nieuwbouw-huurwoningen betaalbaar maakten. Overheidssteun was niet langer nodig: de Markt zou alles wel regelen. De verwachting is dat er dit jaar 60.000 nieuwe huizen gebouwd worden. Dat is een laagterecord sinds de Tweede Wereldoorlog.

Kom in actie

Achterop vindt u een formulier. Daarop kunt u op drie verschillende manieren reageren.

  1. U kunt protesteren tegen het 'huurder pesten' door de regering. Wij verzamelen alle protesten, zorgen dat er heel veel komen, en gaan de strijd aan tegen de huurverhoging van 1 juli en tegen de huurdersvijandige maatregelen die u daarnaast te wachten staan.
  1. U kunt de serieuze klachten melden die u hebt over de onderhoudstoestand van uw woning. Wij gaan inet de binnenkomende klachten naar de verhuurder. Bij onredelijke huurverhogingen hoort in ieder geval perfect onderhoud.
  2. U kunt aangeven dat u de komende tijd samen met de SP wilt knokken voor een rechtvaardige behandeling van huurders. Wij nernen dan contact met u op om daar verder afspraken over te maken.

Sloop:

woningnood en verloedering

Tussen 2000 en 2010 zouden er volgens de regering jaarlijks 38.000 betaalbare huurwoningen gesloopt moeten worden om plaats te maken voor (veelal) dure koopwoningen. In werkelijkheid zijn er de afgelopen jaren 'slechts' rond de 14.000 huizen gesloopt. Maar ook dat veroorzaakt al veel woningnood en sociale ellende. Daarbij komt dat alle sloopplannen die niet doorgaan, wél betekenen dat de verhuurder ophoudt met onderhoud. Hele stadswijken zitten daardoor jaar na jaar in spanning over hun toekomst, en zien de verloedering toeslaan.

U bent hier