Verslag van de kaderscholing volkshuisvesting
Verslag van de kaderscholing volkshuisvesting
Verzorgd door de werkgroep Volkshuisvesting.
De werkgroep volkshuisvesting ging tijdens de scholing in op volkshuisvesting in de breedste zin van het woord en behandelde tevens een aantal actuele zaken die spelen in de gemeente Horst aan de Maas. Na toelichting op de SP visie, verwoord in 'Heel de mens', en wat het verkiezingsprogramma van de Tweede Kamer-fractie hierover schrijft, werd er met 12 personen verder gediscussieerd aan de hand van enkele stellingen.
Sloop
In Horst aan de Maas is het de bedoeling dat huurwoningen met name in de Mussenbuurt gesloopt gaan worden, om daarvoor in de plaats nieuwe woningen te zetten. Woningen die momenteel al vrijkomen, worden te koop aangeboden. De Woningstichting heeft toegezegd dat ze elke gesloopte woning zullen vervangen door een nieuwe huurwoning.
Stelling:
Het is een prima zaak dat er woningen gesloopt worden in de Mussenbuurt. Door deze te vervangen door koopwoningen ontstaat er meer variatie in de buurt en dat zal er toe leiden dat het fijner wonen wordt in die buurt en dat de problemen daar af zullen nemen. Op deze stelling kwamen de volgende opmerkingen:
- Ja, slopen is prima als er maar nieuwe huurwoningen voor terug komen.
- Nee, slopen is kapitaalsvernietiging en moet alleen gebeuren als woningen echt niet meer te renoveren zijn.
- Nee, het is een fabel dat door sloop buurten verbeteren. Het is meer afhankelijk
van de opbouw van de bevolking dan van het feit of het allemaal huurwoningen zijn of niet. - Gemengde wijken zijn belangrijk, dus koop- en huurwoningen door elkaar.
Conclusie:
Slopen is meestal niet nodig maar men moet meer letten op de samenstelling van de wijken in huur en koop.
Het is van belang dat dat nu ook gebeurt in de nog te ontwikkelen wijken in Horst. Iets waar de werkgroep maar ook de SP fractie op moet letten en eventueel actie op moet ondernemen.
Behoefte aan huurwoningen
In Horst aan de Maas is onderzoek gedaan naar de behoefte aan nieuwe woningen. Uit het onderzoek komt naar voren dat er een grote behoefte is aan betaalbare huurwoningen en in iets mindere mate aan koopwoningen. Het college van B&W kiest er ondanks dit onderzoek voor, om veel meer koopwoningen te gaan bouwen en ongeveer tweederde van de behoefte aan huurwoningen te verwezenlijken.
Stelling:
Het is een goede zaak dat de gemeente haar prioriteit stelt bij het bouwen van koopwoningen. Want iedereen zou eigenlijk in een koopwoning moeten kunnen wonen! Op deze stelling kwamen de volgende opmerkingen:
- De politiek wil graag meer bezitsvorm en minder huur, waardoor de overheid minder geld nodig heeft voor het woonbeleid.
- Ja, een eigen woning is een soort spaarpotje, als ik oud ben kan ik het verkopen en dan van het geld nog een mooi leven hebben.
- Ja, met een eigen woning heb je meer zekerheid en ik kan alles doen met mijn woning wat ik wil.
- Nee, met een koopwoning heb je geen zekerheid. Als je de hypotheek door omstandigheden niet meer kunt betalen sta je zo op straat.
- Nee, als huurder ben je beter beschermd en huurders kunnen zich beter organiseren in huurdersverenigingen.
Conclusie:
Dat iedereen een koopwoning zou hebben zou mooi zijn maar kan in de praktijk niet. De gemeente Horst aan de Maas en de overheid moeten dan ook meer naar de uitkomsten van het onderzoek kijken en dus meer huurwoningen bouwen dan koop.
Jongerenhuisvesting:
De SP beweert dat er te weinig huisvestingsmogelijkheden zijn voor jongeren. Uit het onderzoek van de gemeente Horst aan de Maas blijkt
ook dat veel jongeren Horst aan de Maas verlaten, onder andere omdat ze geen huisvesting kunnen vinden. Tegelijkertijd blijkt er ook een grote behoefte te zijn aan ouderenhuisvesting. Het college heeft tot nu toe maar is dat ook in de toekomst van plan meer prioriteit gegeven aan huisvesting voor ouderen.
Stelling: De jeugd heeft de toekomst. Horst aan de Maas moet prioriteit leggen bij jongerenhuisvesting. Ook als dat ten koste gaat van huisvesting van ouderen. Op deze stelling kwamen de volgende opmerkingen:
- Nee, nu zijn er veel ouderen en dus ook huizen nodig maar maak hun huizen ook geschikt voor jongeren. Wanneer de woningen vrijkomen kunnen ook jongeren er gehuisvest worden.
- Ja, er moeten meer huizen voor jongeren komen omdat er nu meer vraag naar is.
- Ja, want anders trekken nog meer jongeren weg uit Horst als zij geen huis kunnen vinden. En meestal komen ze ook niet meer terug.
Conclusie:
Trek de bouw van het aantal huizen voor jongeren op tot het niveau van de ouderenwoningen. Maak huizen geschikt voor ouderen en jongeren zodat er
geen aanpassingen nodig zijn en dit ook nog WVG gelden uitspaart. Bouw ook betaalbaar voor jong en oud. Het college hanteert de volgende bedragen als het gaat over betaalbare woningen: maximaal 140.000 voor een koopwoning en maximaal 400 per maand voor een huurwoning. De SP zet hier grote vraagtekens bij of dat wel betaalbaar en haalbaar is voor jongeren en ouderen. Realiseer ook kamerwoningen.
Algemene conclusie van de avond was dat de werkgroep maar ook de fractie met het beleidsplan van de gemeente in de hand aan het werk kan. Er worden voorstellen gedaan om het Volkshuisvestingsplan te bespreken met het huurderscomité en te kijken waar gezamenlijk actie gevoerd kan worden. (Hendrik Hazeu en Jan Leunissen en leden van werkgroep) Ook is het goed via Rood (jongerenorganisatie binnen de SP) meer aandacht te vragen voor betaalbare jongerenhuisvesting.
- Zie ook:
- Wonen