h

Gezondheidszorg: kaderscholing

17 maart 2004

Gezondheidszorg: kaderscholing

De werkgroep Gezondheidszorg verzorgde als onderdeel van de kaderscholing op 17 maart 2004 een informatie- en discussie-avond.

In een inleiding belichtte Hendrik het basisprincipe Gezondheidszorg van de Socialistische Partij: een brede volksverzekering, die alles omvat wat de zorg te bieden heeft. Door dit ideaal te vergelijken met de situatie van nu en de nog dreigende veranderingen die in de zorg op ons afkomen, blijkt hoeveel werk er voor de SP landelijk maar ook zowel plaatselijk als regionaal nog te verzetten is. Een van de toekomstige plaatselijke veranderingen werd door Thijs besproken: het zogenaamde Horster Zorglandschap, een prestige-project dat nog slechts vage contouren heeft, maar desalniettemin kritische vragen oproept en dat vooral vraagt om bruikbare, plaatselijke alternatieven . Bijvoorbeeld: is het geld dat aan dit project besteed wordt de beste weg om de behoefte aan dit soort zorg te voldoen of zijn er andere 'betere' manieren om zo mogelijk meer mensen die dit soort zorg behoeven daarmee te kunnen helpen. Natuurlijk konden op deze avond geen pasklare alternatieven worden aangedragen, maar duidelijk werd dat we alert moeten blijven en vindingrijke SP-ideeën over dit onderwerp moeten blijven produceren om onze plaatselijke vertegenwoordigers slagvaardig te kunnen laten reageren of eventueel zelf tot actie overgaan.

Sonja leidde de discussie over onderwerpen uit de actualiteit. Vanuit haar deskundigheid, haar dagelijkse werkkring, was ze in staat de vaak aanwezige informatie-lacunes op te vullen, zoals over het functioneren van het aflopende Diabetes-project. Het stopzetten van een goedlopende en kostenbesparende manier van behandelen en begeleiden van diabetes-patiënten - simpel omdat het budgetpotje leeg is – is een bijna onverteerbare zaak.

Een tweede gespreksthema vormde het voornemen van onze centrale overheid in Den Haag om zorgtaken te gaan overhevelen naar de plaatselijke overheden, de gemeenten dus. De werkgroep ziet hierin grote gevaren, zoals het ontstaan van verschillen in het voldoen aan een bepaalde zorgvraag of de verschillen in prijs voor het voldoen aan een bepaalde zorgvraag. Vooral dit laatste zal veel aandacht krijgen van de werkgroep gezondheidszorg van onze afdeling. Immers het raakt ons allemaal, zowel in levensomstandigheden als in het besteedbaar inkomen . Vandaar dat de leden van de werkgroep gezondheidszorg dringend om versterking vragen. Onder onze leden in Horst zijn beslist mensen met belangstelling voor dit onderwerp . Het benodigde inwerken in de materie verzorgt de werkgroep zelf.

U bent hier