h

SP (Horst aan de Maas) en PKS (Sevenum) in verklaring: afzien van Chinapark

3 juni 2003

SP (Horst aan de Maas) en PKS (Sevenum) in verklaring: afzien van Chinapark

De Progressieve Kombinatie Sevenum (PKS) en de Socialistische Partij (SP) afdeling Horst aan de Maas hebben dinsdag om acht uur 's avonds gezamenlijk een verklaring overhandigd aan wethouder Dings van Sevenum en lid van de stuurgroep De Peelbergen in zake de initiatieven om te komen tot de realisering van Chinapark "Europe, Splendid China" in Park De Peelbergen.
In de verklaring stellen de twee raadsfracties dat gestopt moet worden met de plannen voor een chinapark in de Peel en dat in de gemeenteraden van Sevenum en Horst aan de Maas een discussie zou moeten plaats vinden over de wenselijkheid van grootschalige toeristische voorzieningen.

PKS en SP zijn van oordeel, dat de plannen een aantal negatieve gevolgen hebben op planologisch gebied. Zo legt de komst van miljoenen toeristen bijvoorbeeld extra druk op de infrastructuur. Om alle toeristen een beetje ordelijk van en naar het park te leiden moeten bestaande wegen ingrijpend worden aangepast en wellicht zelfs nieuwe aangelegd. Dat kost veel geld. SP en PKS vinden tevens dat de juiste planologische weg - een bestemmingsplan en een MER maken en vervolgens invulling geven (bijvoorbeeld in de vorm van voorliggende plannen) - eerst bewandeld wordt, in plaats van zoals nu gebeurd: Wachten op concrete plannen van de initiatiefnemers en dan het bestemmingsplan en de MER daar op afstemmen. Zij zijn tevens van mening dat de plannen niet die (economische) voordelen hebben, die de initiatiefnemers en de colleges van B&W van de gemeente Horst aan de Maas en Sevenum voor ogen hebben. PKS en SP stellen in hun verklaring dat de plannen politiek "besmet" zijn. Allereerst speelt de mensenrechtensituatie in China. Het park heeft, vanuit Chinees oogpunt, vooral propagandistische doeleinden! Ook kunnen volgens SP en PKS vragen gesteld kunnen worden bij de betrouwbaarheid van de initiatiefnemers.

De twee fracties verklaren dan ook, dat zij van mening zijn dat afgezien moet worden van verdere contacten met de initiatiefnemers en geen gemeenschapsgeld meer gestoken moet worden in onderzoek naar de haalbaarheid van de plannen, dan wel in het verder ontwikkelen van de plannen. Zij roepen de gemeenteraden van Horst aan de Maas en Sevenum op een discussie te voeren over de wenselijkheid van grootschalige toeristische voorzieningen op een schaal als het Indycarscircuit of het Chinapark, tegen de achtergrond van de uitspraak van het college van B&W van de gemeente Horst, in rechte de voorloper van de gemeente Horst aan de Maas, dat in Park De Peelbergen geen grootschalige voorzieningen (uitspraak burgemeester Fasol namens het college van B&W: "Wij realiseren geen plannen die busladingen vol toeristen aantrekken") gerealiseerd zullen worden.

U bent hier