h

SP-fractie in brief aan college van B&W Horst aan de Maas: extra geld voor aanvulling op sociaal minimum

14 mei 2003

SP-fractie in brief aan college van B&W Horst aan de Maas: extra geld voor aanvulling op sociaal minimum

In een brief aan het College van B&W en de gemeenteraad van Horst aan de Maas vraagt de SP-fractie, wanneer de gemeente uitvoering geeft aan een regeling die de rijksoverheid getroffen heeft. Het betreft de uitkering van extra geld om de burgers met een langdurig minimuminkomen zonder arbeidsmarktperspectief een aanvulling te geven op het sociaal minimum van € 450,= voor gezinnen, € 400,= voor alleenstaande ouders en € 320,= voor alleenstaanden.

De SP-fractie wijst er in haar brief op, dat in het onlangs verschenen jaarverslag 2002 van de gemeente Horst aan de Maas onder het kopje "minimabeleid" staat dat er plannen waren voor beleidsvoorstellen ter verlening van categoriale bijstand in de aanschafkosten van duurzame gebruiksgoederen. In 2002 werd volgens het College van B&W echter duidelijk dat het rijk deze vorm van bijstandsverlening onmogelijk wil maken, maar wel de mogelijkheid wil realiseren van een jaarlijkse bijdrage aan langdurige minima, die gebruikt kan worden voor aanschaf van duurzame gebruiksgoederen. De SP-fractie schrijft in haar brief dat de fractie aanneemt, dat daarmee het geld bedoeld wordt, dat de regering in het vooruitzicht heeft gesteld. In het eerder genoemde jaarverslag van B&W staat dat de gemeentelijke beleidsvoorstellen nog niet ontwikkeld zijn, in afwachting van meer duidelijkheid. Tegelijkertijd stelt de gemeentelijke Sociale Dienst, zo leert navraag aldaar, dat inmiddels wel al een voorstel ontwikkeld is om het geld daadwerkelijk uit te keren. Nog niet duidelijk is wanneer het voorstel voorgelegd wordt aan het college én óf het voorstel ook voorgelegd zal worden aan de raad of de raadscommissie Welzijn.

Gezien de verschillen in berichtgeving en omdat de fractie van SP-fracties elders uit het land te horen heeft gekregen dat verschillende gemeenten nogal laks reageren op de mogelijkheden die geboden worden, is de SP-fractie benieuwd hoe de situatie in Horst aan de Maas is. Reden voor de SP-fractie de volgende vragen voor te leggen: Hoeveel burgers, gespecificeerd naar categorieën (gezinnen, alleenstaande ouders en alleenstaanden), in de gemeente Horst aan de Maas kunnen aanspraak maken op de gelden die beschikbaar zijn gesteld? Wat is de reden dat nog geen regeling getroffen is, c.q. plannen gemaakt zijn om over te gaan tot uitkering van deze gelden, direct nadat de regeling definitief vastgesteld is en geldig werd? En tenslotte: Wanneer denkt u alsnog plannen gereed te hebben en tot uitkering over te gaan?

U bent hier