h

Gemeente Horst aan de Maas: veel woorden geen daden!

13 mei 2003

Gemeente Horst aan de Maas: veel woorden geen daden!

kopkoffieVorige week maandag besloot de meerderheid van de commissie Bestuur (CDA en VVD) het college van B&W te volgen in haar besluit geen Max Havelaarkoffie te gebruiken in het gemeentehuis. Het CDA betreurde weliswaar dat door een bezuiniging van zo'n € 3.000,- geen Max Havelaarkoffie gebruikt werd, maar voegde de daad niet bij het woord. Zij bleef voorstander van het schenken van koffie van één van de grootste koffiebranders op de wereld. Koffiebranders die de koffieboeren in de Derde Wereld uitknijpen, om zélf zoveel mogelijk winst op te strijken. Ondertussen subsidieert de gemeente Horst aan de Maas onder andere de Wereldwinkel om te stimuleren dat particulieren en bedrijven voortaan Max Havelaarkoffie gebruiken. Maar zelf een daad stellen en het goede voorbeeld geven: ho, maar! Voor de SP-fractie een vreemde zaak. Eén keer niet met de gemeenteraad een reisje maken naar het Europarlement en je kunt voor twee jaar koffie met het Max Havelaarkeurmerk schenken in het gemeentehuis…!

  • Misverstanden de wereld uit geholpen
  • Eerder - voordat de discussie in de commissie losbarste - bestond het idee dat de gemeente geen Max Havelaarkoffie kon gebruiken. De gemeente had pas nieuwe koffiezetautomaten aangeschaft. Het idee was dat Max Havelaarkoffie niet in deze apparaten gebruikt kon worden. Wethouder Dings weersprak dat misverstand. Het was geen enkel probleem om Max Havelaarkoffie te gebruiken. Een ander misverstand betrof een eerdere suggestie dat het personeel van de gemeente koffie met het Max Havelaarkeurmerk niet lekker zouden vinden. Een misverstand, omdat Max Havelaar geen soort of smaak koffie is, maar een keurmerk betreft. Met het keurmerk er op weet je dat de betreffende koffieverkoper de boeren in de Derde Wereld een
    prijsgarantie geeft, zodat de boeren zelfstandig een bestaan op kunnen bouwen en geen honger meer hoeven te lijden. Toen beide misverstanden de wereld uit waren bleef eigenlijk maar één argument over om geen Max Havelaar te gebruiken: simpelweg bezuinigingen! Zet je een bedrag van € 3000,= bezuinigingen af tegen de verbouwing van € 14 miljoen, dan is er weinig begrip op te brengen voor het standpunt van het college, de CDA-fractie en de fractie van de VVD.

  • SP en PvdA pleiten voor Max Havelaar
  • Zowel de PvdA als de SP pleitten hartstochtelijk voor het ongedaan maken van de bezuiniging op de koffie en voor het herinvoeren van het gebruik van Max Havelaarkoffie. Zij sloten aan bij argumenten van de Wereldwinkel en NOVIB. Deze organisaties propageren het gebruik van koffie met het Max Havelaarkeurmerk, zodat kleine boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië gesteund worden met een eerlijke prijs voor hun producten.
    In een artikel van de Wereldwinkel werd gewezen op het feit dat steeds meer koffieboeren, als gevolg van te lage koffieprijzen, hun land moeten verkopen, de kinderen van school moeten halen en ernstig honger lijden. Het CDA hanteerde, in navolging van burgemeester Frissen, als argument dat - onder andere de Wereldwinkel - al subsidie gegeven wordt door de gemeente. Bijvoorbeeld om mensen bewust te maken van de problemen in de Derde Wereld. Juist dat laatste punt is voor de SP nog steeds hét argument om juist wel zélf ook Max Havelaarkoffie te schenken in het gemeentehuis.
    Immers met subsidie "woorden" ondersteunen is mooi, maar dan ook nog zélf een daad stellen, zou voor een college dat zichzelf als "doeners" afficheert de punt op de i zijn…..

    U bent hier