h

Briefje aan College van B&W helpt: eindelijk inzage in aanbesteding gemeentehuis

21 mei 2003

Briefje aan College van B&W helpt: eindelijk inzage in aanbesteding gemeentehuis

Een briefje aan het college van B&W van de gemeente Horst aan de Maas heeft succes gehad. Het College heeft een dringend verzoek van de SP-fractie om inzage te geven in de aanbesteding van de verbouw van het gemeentehuis gehonoreerd. Al weer meer dan een maand geleden heeft de SP-fractie de voorzitter van het college van B&W mondeling verzocht de stukken met betrekking tot de aanbestedingsprocedure van de verbouw van het gemeentehuis ter inzage te leggen voor de raadsleden. Pas een briefje leidde tot succes: de stukken zijn eindelijk ter inzage gelegd!

Wachten tot besluit onherroepelijk is

Nadat de SP-fractie het verzoek gericht heeft aan het college van B&W is dat besproken in het college. Daar werd besloten dat de stukken pas ter inzage worden gelegd als de aanbesteding juridisch onherroepelijk is geworden. De fractie heeft in haar brief aangegeven, dit toch een vreemde gang van zaken te vinden. De raad heeft, aldus de SP, als taak het college van B&W te controleren. En dan niet alleen als zaken onherroepelijk zijn geworden en dus niet meer terug te draaien zijn, zo stelt de SP. Letterlijk schrijft de SP: "De vraag van de SP-fractie om zaken ter inzage te leggen is natuurlijk gesteld omdat we er niet blindelings vanuit gaan dat het college in alles wat zij doet onberispelijk en foutloos handelt. Met betrekking tot deze kwestie, waar veel gemeenschapsgeld mee gemoeid is, willen wij goed de vinger aan de pols houden."

Beroep op Wet Openbaarheid van Bestuur

Omdat het erg lang duurde voordat inzage gegeven werd in de stukken, richtte de SP een dringend verzoek aan het college de stukken direct ter inzage te leggen en daarbij deed de SP een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Uitdrukkelijk vermeldde de SP dat alle stukken die betrekking hebben op de aanbestedingsprocedure - inclusief bijvoorbeeld de voorselectie en de criteria die daarbij gehanteerd zijn - een dag nadat de brief van de SP bij de gemeente is binnengekomen, ter inzage gelegd moesten worden. Eén dag nadat de brief was binnen gekomen bij de gemeente, belde de gemeente op: de stukken liggen vanaf vrijdag 23 mei 2003 ter inzage. En nu eens kijken of alles wel eerlijk verlopen is bij de aanbesteding……

U bent hier