h

Kies voor sociale wederopbouw, kies voor de SP!

6 januari 2003

Kies voor sociale wederopbouw, kies voor de SP!

De overheid heeft jaren lang de publieke sector verwaarloosd. Overheidsdiensten werden verzelfstandigd of geprivatiseerd, met alle gevolgen van dien. Zoals we vrijwel dagelijks kunnen zien in de zorg, het onderwijs, de spoorwegen en ga zo maar door. Tijd voor een alternatief beleid, tijd voor Sociale Wederopbouw.

De SP stelt: laten we investeren in zorg en onderwijs, veiligheid, openbaar vervoer en sociale zekerheid. Dan werken we aan gelijke kansen voor iedereen, een beschaafde samenleving, waarin we de lasten en de lusten eerlijk delen. Laat mensen die meer dan 500.000 gulden (226.890 euro) verdienen daarbóven weer het oude belastingtarief van 72% betalen. Dan kunnen we het minimumloon, de sociale uitkeringen en de AOW op peil brengen en houden. Eén miljoen WAO-ers zijn niet een probleem, maar hébben een probleem. Dat kunnen we oplossen door minder werkdruk en meer passend werk voor iedereen die wel wil, maar nu niet mag werken.

Het is te gek om over te praten dat het rijkste land ter wereld niet kan regelen dat mensen die zorg nodig hebben, die ook tijdig krijgen. Na de oorlog hadden we niets en konden we alles, nu hebben we alles en zou er opeens niets meer kunnen? We moeten zorgen voor iedereen, zeker ook voor de mensen die ons land hebben opgebouwd en welvarend gemaakt. Gezondheid is het belangrijkste wat je bezit. Als je ziet hoe hard mensen in de zorg werken, dan moet je er toch alles aan doen om hen het plezier in het werk terug te geven door ze de kans te geven patiënten goed en op tijd te helpen en niet altijd achter de feiten aan te hoeven rennen?

We moeten stoppen met pappen en nat houden. Er moet actie komen in dit land, dat nu al bijna een jaar vrijwel niet bestuurd is, terwijl de kiezers op vijftien mei aangaven dat er aangepakt moest worden, in de zorg, in het onderwijs, de integratie en de veiligheid. Wie op 22 januari stemt voor de SP, zegt daarmee ook tegen de andere partijen dat het nu echt weer anders moet, dat het weer socialer moet in dit land. De SP is stap voor stap van onderuit opgebouwd en heeft daarbij veel ervaring opgedaan. De SP is een partij die echt onder de mensen komt. We weten wat de moeite waard is om behouden te blijven en wat veranderd moet worden. Veel kiezers vertrouwen ons nu. Dat is een grote eer en een grote kans. De SP is er klaar voor!

U bent hier