h

Paul Geurts uit Horst kandidaat tweede kamerverkiezingen

17 november 2002

Paul Geurts uit Horst kandidaat tweede kamerverkiezingen

paul geurtsPaul Geurts uit Horst is door het landelijk partijcongres van de SP gekozen als kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Geurts staat op de lijst van de Socialistische Partij (SP) op de vijfentwintigste plaats.

Geurts, fractievoorzitter van de driekoppige SP-fractie in de gemeenteraad van Horst aan de Maas, is al meer dan 25 jaar actief voor zijn partij en heeft in die periode de SP-fractie in de gemeenteraad zien groeien van één naar nu drie zetels (met in de voormalige gemeente Horst meer dan 20% van de stemmen!). Daarnaast heeft hij de SP een aantal jaren vertegenwoordigd in Provinciale Staten van Limburg. Het meest bekend is Paul Geurts door diens niet aflatende ijver om samen met individuele mensen of groepen burgers mistoestanden aan de kaak te stellen of actie te voeren op het gebied van verkeer, milieu, gezondheidszorg en volkshuis-vesting (met name huurwoningen).

Paul Geurts is 50 jaar en als Individueel Trajectbegeleider werkzaam in FPI De Rooyse Wissel, de TBS-kliniek in Venray. In de gemeenteraad en daarbuiten komt hij recht voor z'n raap voor zijn mening uit. "Als je kijkt hoe het de laatste jaren in Nederland achteruit gekachelt is, dan sta je stomverbaasd te kijken hoe dat mogelijk is in een land met zulk een rijkdom. In Horst dreigt over enkele jaren een tekort aan huisartsen, er zijn wachtlijsten voor verpleeg- en verzorgingshuizen als Elzenhorst en Berkele Heem, een tekort aan betaalbare huurwoningen, vooral voor ouderen en ga zo maar door. Typisch zaken die overal in Nederland spelen. En die achteruitgang is niet alleen te wijten aan Paars. Al onder Lubbers (CDA) startte de grote afbraak en de uitverkoop van de collectieve sector. 'De markt' zou het allemaal beter gaan maken. Maar ondertussen hebben we te maken met grote wachtlijsten en voorkruipzorg, is er sprake van schaamteloze zelfverrijking bij de zogenaamde 'captains of industrie' en zélfs bij managers in de zorg, blijft bestrijding van milieuvervuiling een ondergeschoven kindje, gaan veel boeren ten onder aan een overheidsbeleid dat alleen oog heeft voor agrarische ondernemers die op wereldschaal kunnen concurreren en worden we geconfronteerd met gettovorming in de grote steden en de daarmee samenhangende tweedeling in de samenleving." Paul Geurts is er trots op lid te zijn van de SP.
"Vér vóór Pim Fortuyn stelde de SP de problemen met migranten aan de kaak en kwam de SP met concrete voorstellen hoe die op te lossen. Ook in Horst aan de Maas blijft de SP hameren op de toenemende problemen met betrekking tot de buitenlandse werknemers, veelal Polen, die allang niet alleen meer in het seizoen naar Nederland komen om in de landbouw te werken. De SP heeft niet alleen kritiek, maar ook betaalbare én haalbare alternatieven. Een betere integratie van migranten, vóór het terugdringen van broeikasgassen en andere milieuvervuiling, voorstellen voor een sociale WAO, een alternatief belastingplan dat leidt tot minder ongelijkheid, vóór een nationale zorgverzekering."

Paul Geurts staat voor de principes van de SP: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Hij kiest tégen paarse en pimpelpaarse afbraakpolitiek en vóór sociale wederopbouw. Dat is het enige alternatief voor de groeiende verharding en onverdraagzaamheid in de samenleving.

De SP gaat met 25 landelijke kandidaten de Kamerverkiezingen van 22 januari 2003 in. Achter lijsttrekker Jan Marijnissen staan op de kop van de kandidatenvoordracht de huidige Kamerleden: vier vrouwen (Agnes Kant, Krista van Velzen, Fenna Vergeer, Arda Gerkens) en vier mannen (Harry van Bommel, Jan de Wit, Piet de Ruiter en Ali Lazrak). Ze hebben allemaal te kennen gegeven graag verder te willen. Vanaf plaats tien zijn opvallende nieuwe namen te vinden, onder andere die van Hubert Vankan (10), bekend van zijn vakbondswerk bij de spoorwegvakbond VVCM en verplegers- en verzorgersbond NU91. Op de elfde plaats staat mensenrechtenactiviste Alejandra Slutzky en Hans van Heijningen, coördinator van het solidariteitsfonds X min Y en initiatiefnemer van Attac Nederland, staat op de dertiende plek. Ook hoog op de nieuwe lijst staat Ewout Irrgang (12), momenteel financieel-economisch adviseur van de Kamerfractie.
In alle kieskringen worden naast de landelijke lijst wisselende regionale lijsten met vijf kandidaten per kieskring ingediend. Daarmee heeft de SP een gegarandeerde reserve achter de hand. In opiniepeilingen staat de SP tussen de 16 en 22 Kamerzetels.

U bent hier