h

Algemene beschouwing Horst aan de Maas. SP: meer leefbaarheid, minder snoepreisjes!

16 november 2002

Algemene beschouwing Horst aan de Maas. SP: meer leefbaarheid, minder snoepreisjes!

Het was weer tijd voor de jaarlijkse Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad van Horst aan de Maas. De SP bekritiseerde de plannen van het college van B&W om veel tijd, geld en energie te steken in geldverslindende projecten als Tuinbouwgebied Californië, de Floriade en het Chinapark. Naar de mening van de SP is het veel belangrijker om zaken uit te voeren waar de burgers direct profijt van hebben. Denk onder andere aan fietspaden van Horst naar Lottum en Broekhuizen, snelle ver- en nieuwbouw van Gasthoês, Merthal en bibliotheek in Horst, het realiseren van gezondheidscentra in Horst en Grubbenvorst, meer aandacht voor handhaving, openbare orde en veiligheid en bijvoorbeeld het in stand houden van het schoolzwemmen. Dat kan volgens de SP makkelijk betaald worden. Zelfs zonder de belastingen (OZB met name) te verhogen met meer dan 16%, zoals het college van plan is! Het benodigde geld voor leefbaarheid kan vrij komen door andere keuzes te maken. De SP somt een hele trits mogelijkheden op. Naast het laten vallen van projecten als Floriade en Chinapark kan dat bijvoorbeeld óók door het af-schaffen van snoepreisjes van Burgemeester & Wethouders naar Portugal, China en de VS.

Aanpak illegale arbeid en illegale huisvesting buitenlandse werknemers
Eind vorig jaar is de nota over huisvesting van buitenlandse werknemers verschenen. Papier blijkt geduldig. Het afgelopen jaar is niet echt werk gemaakt van handhaving ten aanzien van illegale arbeid en worden nog steeds buitenlanders gehuisvest in onverantwoorde situaties. De Arbeidsinspectie meldt dat er geen afname - eerder een toename - is van illegalen en tot nu toe is door het college slechts één keer handhavend opgetreden tegen abominabele huisvesting, terwijl het college wéét dat er sprake is van nog veel schrijnender gevallen! Door beter te controleren op campings kan het college ook meer toeristenbelasting binnen krijgen. De hoogte van die toeristenbelasting kan dan omlaag.

Belastingen
De burgers kunnen met recht zeggen dat je voor de duur betaalde belastingen niet krijgt wat je er van zou mogen verwachten. Ondertussen worden de belastingen toch weer verhoogd. De OZB zelfs met 16,5%. Een forse stijging. De SP wijst dat af. Eventuele extra belastingopbrengst uit de OZB kan ge-realiseerd worden door een andere belastingsystematiek, die de mensen met de laagste inkomens meer tegemoet komt en die per saldo méér belastingopbrengst kan genereren indien het tarief van "niet-woningen" in de OZB extra verhoogd wordt.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg is in beweging. Als gevolg van de vergrijzing zal er de komende 10 jaar erg veel veranderen. De politiek zal hier erg snel werk van moeten maken. De stekker is door Wethouder Stas uit het project Transmurale Zorg getrokken. De SP-fractie betreurt dat en pleit voor een herstart van dit initiatief. Op dit moment is ruim 11% van de bevolking van Horst aan de Maas 65 jaar of ouder, in 2015 is dat al ruim 18%. Volgens de SP meten we absoluut niet bij de pakken neer gaan zitten. Om de gevolgen zo goed mogelijk op te vangen moet gewerkt worden aan bundeling van eerstelijnsvoorzie-ningen binnen de kernen. De overheid moet daar het initiatief voor nemen. Over een jaar of tien is het te laat. De SP vraagt te bekijken welke mogelijkheden er voor de kernen Horst en Grubbenvorst zijn om gezondheidscentra te realiseren. Daarbij wijst de SP op het combineren van deze centra met de zogenaamde brede school, een vorm van samenwerking tussen onderwijs en welzijn. Naast ge-zondheidszorg zou er dan ook plaats zijn voor filialen van de bibliotheek en andere voorzieningen.

Fietspaden naar Lottum en Broekhuizen
Een jaar geleden werd raadsbreed uitgesproken dat B&W met spoed moesten zorgen voor de aanleg van fietspaden van Horst naar Lottum en Broekhuizen. Vanwege de veiligheid voor fietsende school-jeugd en de leefbaarheid voor de aanwonenden van de Horsterdijk. De veiligheid wordt niet gediend met de door B&W voorgestelde tijdelijk maatregelen. Die bieden in de ogen van de SP een schijnvei-ligheid.. De SP heeft het College opgeroepen om vaart te zetten achter het vormen van een concreet plan voor 2003.

Openbare Verlichting
Al jaren wordt het beleidsplan Openbare Verlichting aangekondigd door B&W en eindelijk begin dit jaar werd het plan ter kennisname uitgereikt. Met de opmerking dat het zeer waarschijnlijk vóór het zomerreces nog in de raad besproken zou worden. Dat is dus niet gelukt. Nu wordt aangekondigd dat men dit gepland heeft vóór eind 2002. Er wordt tevens melding van gemaakt dat het budget met 50 % is ingekort. De SP wijst dat af en wenst zo spoedig mogelijk volledige inzet van het plan.

Woningbouw
Voor wat betreft de woningbouw wijst de SP op ontwikkelingen die grote zorgen baren: stijgende huurprijzen, verlaging van het aantal woningen dat gebouwd mag worden, de toenemende woningbe-hoefte terwijl huurwoningen verkocht worden en de "verstening" van het buitengebied. Een belangrij-ke factor wordt meer en meer de vergrijzing en daarmee de toename van de behoefte aan huurwonin-gen. In plaats daarvan worden steeds meer huurwoningen te koop aangeboden, terwijl de behoefte aan goedkopere huurwoningen groter wordt. De SP wil samen met het college van B&W nadenken over oplossingen voor dit probleem.

Volledige inbreng in eerste termijn

U bent hier