Uit de raad geklapt
Uit de raad geklapt
"Nee, nee, meneer Geurts, dat is een handigheidje van u dat u wel vaker toepast en dat iedereen hier mateloos irriteert". Woorden van die strekking kreeg SP fractievoorzitter Paul Geurts toegebeten door een danig geërgerde burgemeester tijdens de raadsvergadering van 18 juni jongstleden.
Aanleiding was het feit dat de SP de haar toegewezen spreektijd had overschreden. In het presidium, de bijeenkomst van o.a. fractievoorzitters, griffier en voorzitter van de raad die vlak vóór de raadsvergadering plaatsvindt om de organisatie rondom de raadsvergadering af te spreken, was bepaald dat de fracties spreektijd kregen om hun toelichting te geven op het aangepaste beleidsplan. Omdat daarbij de voorbereidingen in de fractievergadering nog niets over bekend was, is meer op de inhoud dan op de lengte van het betoog gelet. Toen Paul over de beoogde 15 minuten heenging, onderbrak de burgemeester het betoog met eerdergenoemde uitroep over het 'handigheidje', de suggestie wekkend dat de SP voorman uit gewoonte willens en wetens de orde in de raad probeert te doorbreken. Paul's verklaring dat het moeilijk is om op het laatste moment aanpassingen aan te brengen, was aan dovemansoren gericht. Thijs Coppus kreeg nog 1 minuut en Wilma Kurvers kon haar verhaal helemaal niet meer kwijt. De ongewoon felle uitval van Frissen bleek achteraf bij verschillende van de aanwezigen als hoogst merkwaardig en ongepast over te zijn gekomen.
Het was ook niet zijn enige uiting van ergernis die avond.
Toen het punt rondom de toetsingskaders bij subsidietoekenning aan de orde kwam, en van de zijde van de PvdA-fractie een amendement en motie werd ingediend, waren de antwoorden van wethouder Jenniskens van dien aard dat Frissen zich liet ontvallen er 'niets van te begrijpen' en geen idee had op welke vraag de wethouder nu eigenlijk antwoord aan het geven was. Het leek veel op de bovenmeester die een stoute leerling de les las. Door dit voorval kreeg de eerder gedane mededeling dat er een andere portefeuilleverdeling van B & W had plaatsgevonden een andere lading: de burgemeester zou zich als voorzitter van het College èn voorzitter van de raad misschien in een spagaat gaan werken en de zwaarte van de verschillende posten zou zo beter verdeeld zijn. Maar uitgerekend de post met de heetste (politieke) hangijzers, die van de accommodaties zoals de Mèrthal, cultureel centrum 't Gasthoês en de openbare bibliotheek gaat naar Frissen en wordt weggehaald bij … juist, wethouder Jenniskens. Het heeft er alle schijn van dat de burgemeester genoeg heeft van het uitstellen, plannen maken en nog eens nieuwe plannen maken en de daarbij steeds toenemende onrust van de burgers. De SP-fractie heeft al herhaalde malen gevraagd om daadkracht bij de genoemde kwesties. Dat juist deze projecten bij Frissen terechtkomen is wel merkwaardig. Immers, de burgemeester is niet democratisch gekozen en kan niet ter verantwoording geroepen worden door de raad.
Als die spagaat maar geen salto mortale wordt!