h

Nepnieuws in Horst aan de Maas

2 februari 2019

Nepnieuws in Horst aan de Maas

Nepnieuws is een hot item. Bij de Amerikaanse verkiezingen zijn kiezers beïnvloed door “nepnieuws”. Trump twittert vrijwel dagelijks dat de reguliere media nepnieuws verspreiden. De EU heeft zelfs een apart bureau opgericht om nepnieuws te ontmaskeren. De “politiek” waarschuwt voortdurend voor (of tegen) nepnieuws. Alle reden voor politici, ook op lokaal niveau, nepnieuws te ontmaskeren en/of te bestrijden. Zou je denken.

Maar dan is buiten de waard gerekend van wethouder Vostermans (CDA). Wat is het geval? In Horst aan de Maas is bij plannen voor de huisvesting van arbeidsmigranten geregeld dat de initiatiefnemer eerst met omwonenden een dialoog aan gaat. Bij de komst van een ‘Polenhotel’ in Sevenum heeft volgens verschillende omwonenden geen of onvoldoende dialoog plaatsgevonden en is het plan er gewoon doorgedrukt, met medewerking van B&W. Daarmee zou niet voldaan zijn aan de door de gemeente gestelde regels. Dagblad de Limburger besteedde aandacht aan de discussie en vroeg natuurlijk ook om commentaar bij de gemeente. Daar antwoordde men dat er wél een dialoog had plaatsgevonden, maar dat de omwonenden zélf aangegeven hadden dat ze verder geen behoefte meer hadden aan die dialoog. Pertinent onjuist. In de raadsvergadering van 29 januari jl. werd dat nog eens duidelijk gemaakt door één van die omwonenden. Nepnieuws dus!

Naar aanleiding van het artikel in Dagblad de Limburger stelde Sonja van Giersbergen namens de SP in dezelfde raadsvergadering aan wethouder Vostermans de vraag hoe die onjuiste quote in Dagblad de Limburger kon komen. In plaats van het nepnieuws te bestrijden en daarvoor excuses aan te bieden aan de omwonenden, bleef Vostermans om de hete brij heen draaien en stelde hij “het lastig te vinden” op de vraag te reageren. Ook na herhaald vragen bleef hij volharden in onduidelijkheid. Kortom: voor deze CDA-wethouder is nepnieuws gewoon een middel om mensen buiten spel te zetten. Te triest voor woorden.

U bent hier