h

Kinderarmoede: pleisters helpen niet…

19 november 2023

Kinderarmoede: pleisters helpen niet…

Foto: SP / SP

Afgelopen zondag 19 november heeft de SP Horst aan de Maas een banner opgehangen bij de A73 om aandacht te vragen voor het stijgende aantal kinderen dat opgroeit in armoede. De partij vindt dat de afgelopen jaren vooral pleisters zijn geplakt, in plaats van het probleem bij de wortels aan te pakken.

Volgens het Centraal Planbureau groeien er in Nederland dit jaar naar verwachting ruim 230.000 kinderen op in armoede. Kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, zich niet kunnen aansluiten bij een sportclub of niet mee kunnen met leeftijdsgenoten als zij leuke dingen gaan doen. Daarbij komen nog de zorgen die zij, bewust of onbewust, van thuis meekrijgen. In hun verdere leven zullen zij continu tegen deze achterstand aanlopen.

Foto: Sebastian Lutterberg / SP Horst aan de Maas
Foto: Gezamenlijk hangen de vrijwilligers van de SP Horst aan de Maas de banner op boven de A73, met als tekst: "230.000 kinderen in armoede. Pleisters helpen niet, SP stemmen wel".

Politieke keuzes
Wat de SP betreft verdient ieder kind dezelfde kansen. Het moet afgelopen zijn met het plakken van pleisters en er moeten echte oplossingen komen voor dit gigantische probleem. Sebastian Lutterberg, voorzitter van de lokale afdeling: ‘Niemand kiest ervoor om op te groeien in armoede en kinderen hebben niet eens een keuze! Het zijn politieke keuzes die ervoor zorgen dat kinderen in armoede opgroeien en waardoor de tweedeling in de maatschappij stijgt. De kansen die je in het leven krijgt zijn nog steeds afhankelijk van de plek waar je wieg staat, waar je als kind in wordt gelegd.’

Grote schande
Om de stijgende (kinder)armoede echt aan te pakken wil de SP onder meer dat het minimumuurloon verhoogd wordt naar 16 euro, omdat op die manier ook de uitkeringen en overige lonen meestijgen. Daarnaast wil de partij het eigen risico afschaffen en wonen, boodschappen en energie weer betaalbaar maken, door het geld te halen waar het zit. Jorge Wolters Gregório, als nummer 12 op de kandidatenlijst van de SP voor de Tweede Kamerverkiezingen: ‘Het is een grote schande dat er zoveel kinderen in armoede opgroeien in een van de rijkste landen ter wereld. Terwijl miljonairs en grote bedrijven hun vermogen zien stijgen, stijgt tegelijkertijd ook het aantal mensen dat in armoede leeft. Wat ons betreft moet de politiek ervoor zorgen dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Wij vinden dat miljonairs, grote bedrijven en mensen met een enorm vermogen moeten bijdragen aan het creëren van kansen voor iedereen door hen meer belasting te laten betalen.’

U bent hier