h

SP-vragen SP over gang van zaken bij Pluryn in Horst aan de Maas

10 maart 2023

SP-vragen SP over gang van zaken bij Pluryn in Horst aan de Maas

Foto: SP / SP

In Horst aan de Maas heeft zorginstelling Pluryn een vijftal opvangwoningen voor mensen met uiteenlopende en complexe zorgvragen. De (commerciële) instelling zegt een tekort te hebben aan zorgpersoneel en schakelde daarom zzp’ers in, die duurder zijn dan regulier personeel. Inmiddels - zo stelt de instelling - stijgen de kosten zodanig dat Pluryn moet bezuinigen. In dat kader worden de woningen van Pluryn in Horst aan de Maas uiterlijk eind 2023 gesloten, met grote gevolgen voor bewoners en hun familie. Reden voor Maarten Hijink (zie foto), Kamerlid van de SP in de Tweede Kamer, om vragen te stellen aan de verantwoordelijke minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder.

Pluryn verkeert in grote financiële nood. De aanbieder van jeugd- en gehandicaptenzorg in onder meer Beekbergen, Eefde en Voorst - die landelijk ongeveer zesduizend mensen helpt - gaat gebouwen verkopen en reorganiseren en heeft gemeenten om meer geld gevraagd. Een cliëntenstop dreigt. Die problemen zijn er al veel langer. In 2020 schreef de instelling zwarte cijfers, maar dat was volledig te danken aan de verkoop van vastgoed. In 2018 scheerde Pluryn met een verlies van 18 miljoen euro langs de rand van de afgrond. Een jaar later was er nog steeds een verlies van 7 miljoen. In "Follow the Money" verschenen eerder berichten over wanbestuur bij Pluryn. Die berichten handelden met name over de gang van zaken bij de sluiting van Jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep. Pluryn stelde toentertijd dat De Hoenderloo Groep verlies maakte en dat de kwaliteit van zorg bovendien ondermaats zou zijn. Follow the Money wist echter de hand te leggen op een conceptrapport van de Onderwijsinspectie. Daarin staat met zoveel woorden dat de medewerkers juist deden wat ze konden en dat die matige kwaliteit veroorzaakt werd door een even matig bestuur. ‘Het bestuur voldoet niet aan de normen die we stellen aan de standaarden voor kwaliteitszorg.’ Follow the Money onderzocht hoe dit bestuur binnen twee jaar De Hoenderloo Groep de afgrond in wist te managen.

De plannen voor sluiting van de opvangwoningen in Horst aan de Maas hebben zowel bij de bewoners van de opvangwoningen en hun familie als in de politiek veel onrust opgeleverd. De SP en Groen Links in de Tweede Kamer stelden vragen aan Conny Helder over de gang van zaken. De SP vraagt de minister wat zij ervan vindt dat mensen die geworteld zijn in een bepaalde gemeente – zoals in Horst aan de Maas – gedwongen worden om naar een andere gemeente te verhuizen om financiële afwegingen van de zorgaanbieder. SP-Kamerlid Maarten Hijink vraagt de minister ook waarom in deze – en vergelijkbare – situatie(s) de financiële belangen van een individuele zorgaanbieder zwaarder wegen dan het recht van mensen om zelf te kunnen bepalen in welke gemeente zij willen wonen. En hij vraagt of de rechtsbescherming van mensen die afhankelijk zijn van langdurige zorg wel voldoende beschermd is als het zo eenvoudig is voor een zorgaanbieder om naar eigen inzicht locaties te sluiten. De SP vraagt de minister dan ook de rechtsbescherming van deze bewoners te verbeteren en de wet daarop aan te passen. Verder vraagt de SP wat de minister eraan gaat doen om ervoor te zorgen dat de bewoners op deze locatie hun woning kunnen behouden en met dat doel met het zorgkantoor, Pluryn en de gemeente in gesprek te gaan om te bezien hoe gedwongen verhuizen van deze bewoners voorkomen kan worden. Tenslotte vraagt de SP wat de minister ervan vindt dat locaties voor mensen met een complexe zorgvraag gesloten worden, terwijl elders tegelijk wachtlijsten zijn. Maarten Hijink: "Laat dit niet zien dat we momenteel veel te afhankelijk zijn van het handelen van individuele aanbieders en dat meer grip op de bouw van woningen en meer stabiliteit in de financiering noodzakelijk is?"

U bent hier