h

"Energiebijdrage aanvragen niet gemakkelijk en zonder respect voor privacy"

10 januari 2023

"Energiebijdrage aanvragen niet gemakkelijk en zonder respect voor privacy"

Afgelopen december 2022 vertelde Roy Bouten, wethouder voor Horst aan de Maas, vol trots dat inwoners van Horst aan de Maas een bijdrage konden krijgen als hun energierekening hoger was dan 241 euro en als men minder dan 5000 euro spaargeld had. Hij deed dat op een bijeenkomst van de bewoners van het Zonnehof te Tienray, die vrezen voor de hoogte van de rekening omdat hun huizen slecht geïsoleerd zijn.

Sonja van Giersbergen - die ook aanwezig was bij de bijeenkomst in Tienray - dacht: "Verhip, daar kom ik dus ook voor in aanmerking met mijn middeninkomen!"

Zij schrijft verder: "Gauw aan de slag dus met de aanvraag. Het bleek nog niet zo eenvoudig. Het is logisch dat men enig bewijs wil van de energierekening en ook van je banksaldo. Maar dat men van een hele maand alle inkomsten en uitgaven moet kunnen zien van al je bankrekeningen vind ik toch wel ver gaan. Ook het uploaden van gegevens vergde nogal wat digitale vaardigheden. En toen kreeg ik een brief van de gemeente: ik had niet de correcte bankafschriften ingeleverd. Daarnaast vroegen ze zich af of ik wel gebruik wilde maken van de regeling. Het zou immers maar 8 euro opleveren, namelijk het verschil tussen mijn maandbedrag voor de energie en de 241 euro. Toen ik dat las, voelde ik nog meer de noodzaak om door te zetten. Ik heb mijn bijdrage intusen gekregen. Wat mij betreft een wassen neus, die uitsluitend opgetuigd is om de extreem hoge rekeningen van huizenbezitters te compenseren ten koste van de privacy. Een gemeente mag zeker vragen naar inkomsten en spaartegoeden, maar met je uitgaven hebben ze niks te maken!"

U bent hier