h

SP organiseert manifestatie tegen verhuizing DSM in Heerlen

6 augustus 2021

SP organiseert manifestatie tegen verhuizing DSM in Heerlen

Foto: - / SP Heerlen

De SP organiseert - samen met de PvdA - op 9 september 2021 een nieuwe DSM-manifestatie bij het provinciehuis in Maastricht, voorafgaande aan de extra vergadering van Provinciale Staten over de provinciale subsidie die het College van GS wil geven aan DSM om het hoofdkantoor te verhuizen naar Maastricht eind 2023. Eerder - op 21 juli - organiseerde de SP en PvdA al een demonstratie bij het huidige DSM-hoofdkantoor in Heerlen (lees hier het artikel over die demonstratie).

Bij de demonstratie bij het hoofdkantoor in Heerlen gaven DSM Nederland topvrouwe Edith Schippers, interim-gouverneur Johan Remkes en de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn geen gehoor aan het verzoek om uitleg over de verhuizing en de toegezegde subsidie. Zij kwamen gewoon niet opdagen. DSM vastgoedmanager Joris de Beer gaf op de meeste vragen geen of een onduidelijk antwoord.

De manifestatie bij het Provinciehuis is bedoeld om duidelijk te maken dat er geen gemeenschapsgeld aan een multinational gegeven moet worden die 1 miljard winst heeft gemaakt. Schippers (DSM), Remkes (Gouverneur) en Penn (burgemeester Maastricht) krijgen dan een herkansing om uit te leggen waarom zij meewerken aan een verhuizing van de hoofdzetel van DSM uit de Mijnstreek én DSM daarvoor ook nog eens 3,5 miljoen gemeenschapsgeld willen geven.

De "Geen gemeenschapsgeld naar DSM"-manifestatie steunt de meerderheid van de Limburgse Provinciale Staten die eerder aangaven tegen de 1,75 miljoen aan gemeenschapsgeld aan DSM te zijn. Het geld is afkomstig uit een pot bestemd voor 'kleine kernen en dorpen' en niet voor een multinational die 1 miljard winst in een half jaar tijd maakt.

De PvdA en SP voeren een comité aan dat andere maatschappelijke organisaties uitnodigt om mee te doen. "Deze DSM manifestatie is van iedereen die DSM z'n ereschuld aan de Mijnstreek wil laten inlossen." zegt Henk Verreck van de PvdA. "En van iedereen die het absurd vindt dat DSM miljoenen aan gemeenschapsgeld opeist en dreigt om anders te vertrekken. Limburgers laten zich niet chanteren." zegt Ron Meyer van de SP. Deze manifestatie is van iedereen die vindt dat DSM z’n ereschuld aan de Mijnstreek moet inlossen en van iedereen die het absurd vindt dat DSM miljoenen aan gemeenschapsgeld opeist en dreigt om anders te
vertrekken. "Limburgers laten zich niet chanteren,” aldus Ron Meyer.

Sympathisanten kunnen reageren via een mailadres dat de SP en PvdA hebben aangemaakt: GeenGemeenschapsgeldnaarDSM@gmail.com.

Reactie toevoegen

U bent hier