h

Bestemmingsplan Californië 2 intrekken en opnieuw beginnen

7 maart 2021

Bestemmingsplan Californië 2 intrekken en opnieuw beginnen

Foto: - / -

Eind vorig jaar ontstond er deining over een nieuw bestemmingsplan Californië 2. In alle haast en door veel geheimzinnigheid omgeven werd het plan er doorgedrukt, speciaal op maat gesneden voor groenteverwerker Hessing. Die wilde zich daar vestigen. Tijdens de behandeling van het bestemmingsplan werd kritiek geuit op het college dat verzuimd had met de omwonenden van Californië 2 in gesprek te gaan over de plannen. Het college bood zijn excuses daarvoor aan en beloofde die fout niet meer te maken.

Toen er beroep werd aangetekend en er vertraging zou gaan optreden voor Hessing, besloot deze zich elders in Horst aan de Maas te gaan vestigen. Alle reden om een paar stappen terug te doen zou je zeggen, het bestemmingsplan terug te trekken en samen met de buurt te gaan praten over een beter bestemmingsplan. Dat was dan ook het voorstel van de SP-fractie in de themaraadsvergadering van 2 maart 2021.

Het college van B&W en met name wethouder Tegels (CDA) zien het voorstel van de SP-fractie echter niet zitten. Tegels wil het bestemmingsplan per se vasthouden. Dan moet er maar een ander bedrijf, vergelijkbaar met Hessing, zich daar gaan vestigen. Er hebben zich overigens nog geen kandidaten voor aangemeld…

Tegels vindt echter ook dat gewacht moet worden op een uitspraak van de Raad van State (RvS) over het beroep, die aan het einde van dit jaar verwacht wordt. Een vreemde optie. Waarom wachten tot de RvS uitspraak doet? Dat belast de rechtsspraak, terwijl die RvS alleen de juridische aspecten bekijkt en niet de visie op de omgeving, de belangen van de economie, landschap, milieu, verkeersveiligheid, enzovoorts.  Maar nee, van Tegels moeten we wachten. Ondertussen kunnen er geen positieve ontwikkelingen in dit gebied ingezet worden, die écht innovatief zijn. Wat de SP betreft: beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Met andere woorden: ga in gesprek met de buurt en stel op basis daarvan een goed onderbouwd bestemmingsplan op.

U bent hier