SP roert zich in discussie over toekomst arbeidsmigranten in Horst aan de Maas
SP roert zich in discussie over toekomst arbeidsmigranten in Horst aan de Maas
In de raadsvergadering van 23 februari 2021 stond de "opiniërende" bespreking van het "Paraplubestemmingsplan 2021" geagendeerd. Met het Paraplubestemmingsplan wil het college de regels voor huisvesting van arbeidsmigranten in Horst aan de Maas vastleggen. De opiniërende bespreking lokte discussies uit tussen de verschillende raadsfracties, waarbij SP-fractievoorzitter Sonja van Giersbergen duidelijk maakte welke uitgangspunten volgens de SP dienen te gelden.
Van Giersbergen: "Al jaren bestaat een aanzienlijk deel van de Horster bevolking uit arbeidsmigranten. Mensen die vanuit hun moederland hier komen werken, soms tijdelijk, maar soms ook permanent. Voorheen kwamen zij uit Spanje, daarna uit Marokko en Turkije, toen uit Polen en nu vaak uit Roemenië of Bulgarije. Problemen waren er ook steeds met slechte huisvesting en dito arbeidsomstandigheden. Het lijkt alsof we niet veel geleerd hebben uit het verleden. De SP vindt het belangrijk dat we op een beschaafde manier met deze groep mensen omgaan".
Inmiddels is het percentage arbeidsmigranten dat in Horst aan de Maas verblijft ongeveer 10% van de totale bevolking. Precies weten we dat niet omdat de registratie rammelt. Die registratie is dan ook een belangrijk punt van aandacht voor de SP. Reden om voor te stellen de registratie op orde te brengen vanaf dag 1 dat iemand hier verblijft.
De andere punten die SP-woordvoerder Van Giersbergen inbracht, waren:
- Zorg voor eerlijke arbeidsvoorwaarden, een eerlijk salaris, eerlijke afdracht van premies en een normale werkdag.
- Ben eerlijk over gezondheid in relatie tot wonen in een huisvestingslocatie. Vaak zijn deze krap en hebben mensen weinig leefruimte. In deze coronatijd onwenselijk.
- Eerlijk ondernemen. Kan het percentage flexibele arbeidskrachten niet omlaag als bedrijven beter samenwerken door mensen te laten werken in achtereenvolgende teelten (asperges, aardbeien, blauwe bessen)? In de logistieke sector zou dit al helemaal geen probleem moeten zijn omdat daar continue werk is.
- Een eerlijk vestigingsklimaat. Volgens de SP ben je als gemeente, provincie of land volstrekt duidelijk als je zegt dat er per elke honderd inwoners een vaststaand percentage is voor wat het aantal arbeidsmigranten betreft. Voor ondernemers is dan ook duidelijk waar zij aan toe zijn.
- Een eerlijke omgevingsdialoog. Nu worden omwonenden nog vaak overvallen als er arbeidsmigranten in hun buurt komen wonen. De ondernemer heeft een informatievoorsprong en de gemeente werkt vaak mee. Buurten zouden dezelfde ondersteuning moeten krijgen als de ondernemer en in een vroeg stadium betrokken moeten worden in de planvorming.
- Eerlijke verdeling van arbeidsmigranten over onze gemeente, waarbij het zowel over ‘short stay’ gaat, veelal op het terrein van de werkgever tijdens het seizoen, als over de mensen die hier blijven. Zorg dat de draagkracht en draaglast van buurten en wijken in evenwicht blijft.
- Echt handhaven. Als je niet goed registreert, mensen onze taal niet spreken en vaak niet goed de weg weten is de politie (te) veel tijd kwijt. Dit kan en moet echt beter.
De SP stelt voor om huisvesting van arbeidsmigranten die hier tijdelijk verblijven door de gemeente te laten realiseren. Daarmee trekt de SP-fractie de lijn door die de SP-werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten verwoord heeft in haar zienswijze op het paraplubestemmingsplan (lees hier het artkel over de zienswijze van de werkgroep).
Het pleidooi van de SP voor eerlijke arbeidsvoorwaarden voor arbeidsmigraten schoot VVD-fractievoorzitter Yvonne Douven (zelf betrokken bij de huisvesting van arbeidsmigranten) in het verkeerde keelgat. Volgens de VVD-woordvoerster was dat standpunt "niet van deze tijd" en was die stelling nog nooit bewezen. Daarmee voorbijgaand aan het rapport van het Aanjaagteam van Emile Roemer met als titel "Geen tweederangs burgers: aanbevelingen om miststanden bij arbeidsmigranten tegen te gaan". Haar kritiek op de SP leidde tot commentaar van Wim Moorman in zijn blog "Horst Sweet Horst" (dat hier te lezen is).
Naast het verbeteren van arbeidsvoorwaarden, die er toe kan leiden dat ook autochtone Nederlanders het werk kunnen en willen doen dat nu door de arbeidsmigrant verricht wordt wees Van Giersbergen op de belangen van de buurten waarin arbeidsmigranten gehuisvest worden. Daarvoor acht het SP-raadslid het van groot belang dat de burgers vanaf het begin betrokken zijn bij de plannen voor eventuele huisvesting in hun buurt. De omgevingsdialoog, die daarvoor zou kunnen worden ingezet, moet een verplichting zijn bij iedere aanvraag voor huisvesting van arbeidsmigranten.
In de komende maanden wordt er in de gemeenteraad nog volop gediscussieerd over het thema "arbeidsmigranten". Wat aan CDA-woordvoerder Brouwers de opmerking ontlokte dat er - wat hem betreft - veel te veel aandacht besteedt werd aan dit onderwerp. De voorzitter van de gemeenteraad - burgemeester Palmen - wees hem op de maatschappelijke onrust rondom het thema arbeidsmigranten. Volgens CDA-woordvoerder Brouwershem zijn er in Horst aan de Maas echter geen voorbeelden te vinden van slechte huisvesting en wordt het nieuws in de media te veel bepaald door een "negatieve insteek". "Logisch", aldus Brouwers, "dat burgers zorgen krijgen als er arbeidsmigranten in hun buurt komen wonen". En ook die uitspraak was voor Wim Moorman aanleiding zijn licht te laten schijnen over het debat.
Wilt u ook meepraten over de sitautie van arbeidsmigranten in Horst aan de Maas, meld u dan aa via horstaandemaas@sp.nl onder de vermelding "meepraten over arbeidsmigranten".
- Zie ook:
- Economie