h

Paarse vrachtauto’s in Horst aan de Maas

3 november 2019

Paarse vrachtauto’s in Horst aan de Maas

Foto: - / -

Sinds geruime tijd staan er paarse vrachtwagens geparkeerd op het terrein aan de Industriestraat in Horst. Ook zijn er activiteiten te zien in de hal en staan er verschillende containers op het terrein.

De SP vreesde dat er sprake was van (illegale) huisvesting van arbeidsmiganten en verzocht de wethouder dit uit te zoeken. Het antwoord liet even op zich wachten. Maar uiteindelijk bleek: er was geen sprake van huisvesting van arbeidsmigranten. Het betreft een plek met sanitaire voorzieningen en een mogelijkheid om te eten en te ontspannen voor de vrachtwagenchauffeurs van de online retailbedrijf VidaXL dat gevestigd is op Greenport.

Omdat de SP graag wilde weten hoe het nu echt gaat met de mensen die hier verblijven, hebben enkele leden van de SP Horst aan de Maas een kort bezoek gebracht aan de vrachtwagenchauffeurs.

Sonja van Gierbergen over het bezoek: "Wij troffen tientallen mannen aan, uitsluitend van Roemeense afkomst. Enkelen van hen spraken Engels, dus we konden een goed gesprek met ze voeren. Zij vertelden dat zij telkens vier weken van zeven dagen op de vrachtwagen zitten en dan twee weken vrij hebben. Meestal gaan ze dan terug naar hun familie in Roemenië. Het werken hier is goed, zeggen ze, omdat het veel meer oplevert dan werken in Roemenie. Maar eigenlijk waren ze liever daar".

Van Gierbergen vertelt verder: "De vrachtwagenchauffeurs geven de marktwerking in Europa, dat uitsluitend concurreert op prijs, de schuld van hoe zij moeten leven. De een vertelde heel vrijuit en de ander wat terughoudender. Ook was er argwaan over onze  bedoelingen. Een enkele chauffeur voelde zich geintimideerd door collega’s die hen toespraken in het Roemeens over onze mogelijke intenties".

De parkeerplaats wordt inderdaad gebruikt om te parkeren en om in de vrachtwagen te slapen. De hal is bedoeld voor de sanitaire behoeften en ontspanning. Sonja van Gierbergen: "Het is triest om de mannen, zo ver van hun families, te zien bij een voormalige loods, afgezonderd van de samenleving. Alles opdat bedrijven ons goedkoop kunnen laten internetshoppen. Een andere uitwas van de Europese samenwerking die de SP maar wat graag een halt toe zou willen roepen".

PS: De SP houdt zich - zowel landelijk als in Europees verband - al lang bezig met het vraagtstuk van de uitbuiting van vrachtwagenchauffeurs in Europa. Lees hier bijvoorbeeld een artikel over de inzet van de SP op dit gebied in 2016.

U bent hier