h

SP: Kom met concrete plannen voor verbetering Jeugdzorg in Horst aan de Maas

28 april 2019

SP: Kom met concrete plannen voor verbetering Jeugdzorg in Horst aan de Maas

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

In 2015 is de Jeugdzorg gedecentraliseerd naar de gemeenten tegelijkertijd met bezuinigingen. In juni 2014 stelde de SP al dat de gemeente in beroep moest gaan tegen die bezuiniging van jaarlijks 100.000 euro. Inmiddels blijkt dat de tekorten groot zijn. Zaak dus om de Jeugdzorg in Horst aan de Maas tóch zodanig te organiseren dat de kwetsbare kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben. Hoe? Daarover ging een onderzoek van de rekenkamercommissie dat in de raadsvergadering van 16 april jl. besproken werd.

De SP constateert - bij monde van SP-raadslid Aniet Fonteyne - naar aanleiding van het rapport dat aan de uitvoering van de Jeugdzorg nog wel het een en ander schort en heeft gewezen op het ontbreken van grip van de gemeenteraad op het beleid.  Beleidsdoelen zijn te vaag geformuleerd en het ontbreekt aan bijbehorende concrete plannen.                                 

Hoewel ook B&W de conclusies van de rekenkamercommissie ondersteunt, heeft ze verzuimd met concrete plannen aan te geven hoe de bevindingen van de rekenkamercommissie in beleid zijn te vertalen. De SP constateert dat de hogere aantallen en toename van jongeren met jeugdbescherming en/of jeugdreclassering een aanwijzing kan zijn dat de samenwerking met bijvoorbeeld huisartsen niet optimaal is, waardoor problemen niet vroegtijdig worden gesignaleerd en opgepakt.

Voor de SP is het rapport reden B&W op te roepen snel te komen met een concreet plan van aanpak met betrekking tot genoemde bevindingen en aanbevelingen. Daarin moet tot uitdrukking komen hoe het college waarborgt dat goede zorg gerealiseerd wordt. Het gaat daarbij onder andere om de inzet van praktijkondersteuners jeugd-GGZ en het belang van verbinding van de gebiedsteams met het voorliggende veld, onder andere het onderwijs, om aan de hand van signalen en trends te voorkomen dat uitgaven verder dreigen op te lopen. Tenslotte moeten doelen scherper geformuleerd worden waaraan meetbare indicatoren verbonden worden.

Er werd een oproep gedaan door de raad aan het college om zo spoedig mogelijk te komen met concrete plannen. Daarbij kan het helpen dat de signalen, die niet alleen vanuit Horst aan de Maas komen, er toe leiden dat Minister De Jonge (CDA) meer geld gaat vrijmaken voor de Jeugdzorg in de gemeenten.

U bent hier