h

Handhaving

25 maart 2019

Handhaving

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Handhaving en veiligheid zijn belangrijke taken van de gemeentelijke overheid. De laatste jaren heeft de SP bij herhaling hiervoor aandacht gevraagd. Daarbij valt op dat de gemeente vaker niet optreedt als grotere bedrijven, bijvoorbeeld Intensieve Veehouderijen, het niet zo nauw nemen. De gevolgen kan iedereen dagelijks zien en ruiken.

Als mensen zich dan met klachten melden bij de gemeente wordt vaker aangegeven dat er geen capaciteit beschikbaar is voor nader onderzoek of handhaving. Zelfs medewerkers van Handhaving zélf geven aan dat ze te weinig tijd hebben om de dingen te kunnen doen, die ze zouden moeten doen. Daarom heeft de SP tot tweemaal toe moties ingediend in de gemeenteraad, waarin om meer capaciteit wordt gevraagd. Deze moties werden steeds afgewezen door de andere partijen, CDA, VVD, PvdA, D66/GroenLinks en Essentie.

Maar wat bleek in de raadsvergadering van 19 maart 2019? B&W stellen voor alsnog meer geld uit te geven, om de capaciteit van "Handhaving" op te voeren. Thijs Lenssen, SP-raadslid daarover: "Wat is het prachtig om te zien dat ondanks het afschieten van onze eerdere moties, B&W de komende tijd toch drie extra mensen gaat inzetten voor handhaving. Via de achterdeur een prachtig resultaat voor de SP, maar vooral ook winst voor de mensen in onze gemeente!"

Dit kost natuurlijk wel extra geld, zo’n € 300.000 euro. Om die extra kosten op te kunnen vangen heeft de SP inmiddels ook een oplossing aangedragen. Laat mensen en bedrijven die zich willens en wetens niet gedragen, opdraaien voor deze kosten. Dit kan door hogere legeskosten in rekening te brengen voor die mensen en bedrijven die zijn ‘vergeten’ een vergunning aan te vragen of die er in de woon- en leefomgeving een puinhoop van maken.

U bent hier