h

Regenboogzebrapad in Horst

30 januari 2019

Regenboogzebrapad in Horst

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Mede op initiatief van de SP-raadslid Aniet Fonteyne hebben D66/GroenLinks, PvdA, VVD en SP in de raadsvergadering van 29 januari 2019 een motie ingediend met als doel de aanleg van een regenboog-zebrapad op een prominente plek in het centrum van Horst in samenwerking met kunstenaars uit Horst aan de Maas. Met het regenboogzebrapad willen de vier fracties aangeven dat de gemeenschap van Horst aan de Maas iedereen welkom heet, ongeacht zijn geaardheid of overtuiging.

In een eerdere raadsvergadering was discussie ontstaan over de wijze waarop vanuit de gemeente gereageerd moest worden op de ondertekening door een aantal protestantse dominees en onder andere ook Van der Staaij van de SGP van de zogenaamde Nashville-verklaring, waarin onder andere verklaard werd dat homosexualiteit een 'ziekte' is. Voorgesteld werd om de regenboogvlag uit te hangen bij het gemeentehuis uit solidariteit met de lhbt’s: lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders en als teken van tolerantie en acceptatie van alle inwoners, maar dat werd door de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Leppink-Schuitema, tegen gehouden met het argument dat hier geen protocol voor bestond.

Samen met de D6/GroenLinks, PvdA en VVD heeft Aniet Fonteyne als SP-raadslid hbesproken hoe in Horst aan de Maas permanent zictbaar gemaakt kon worden dat iedereen welkom is. Vandaaruit is het idee ontstaan om de motie in te dienen.
 
De motie is niet door het CDA ondertekend, maar die partij steunde de motie uiteindelijk wel. Alleen Essentie stemde tegen.
 
Voorafgaande aan de raadsvergadering maakte een inspreekster met haar verhaal over haar homosexuale zoon nog maar weer eens duidelijk dat ook in Horst aan de Maas acceptatie van bijvoorbeeld homosexualitiet nog geen vast gegeven. Zij riep op tot het geven van een teken, waaruit de acceptatie zou blijken dat iedereen gelijkwaardig is. Zij werd door de motie op haar wenken bediend.
 
Wethouder Vostermans wees op de eventueel juridische problemen van de aanleg het regenboogzebrapad. Door de initiatiefnemers van de motie werd aangegeven dat zij de ANWB en de COC geraadpleegd hadden en die zagen voldoende mogelijkheden om het pad wel aan te leggen. Indien nodig wilden deze organisaties de gemeente graag adviseren hoe de motie uitgevoerd kon worden. Daarmee was het laatste obstakel voor uitvoering van de motie weggenomen.

U bent hier