h

Ervaringen gezocht voor een film over arbeidsmigratie in Noord-Limburg.

14 december 2018

Ervaringen gezocht voor een film over arbeidsmigratie in Noord-Limburg.

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Wiek Lenssen, filmmaker, heeft op facebook een oproep geplaatst om met hem contact op te nemen over ervaringen met (de gevolgen van) arbeidsmigratie. De oproep plaatste Lenssen omdat hij een film wil maken over arbeidsmigratie in Noord-Limburg. De oproep richt hij aan iedereen die onlangs zijn of haar baan verloor in de landbouw, bouw of industrie.

Wiek Lenssen: "Het bestuur van een gemeente als bijvoorbeeld  Horst aaan de Maas roept, tezamen met werkgeversorganisaties en bonden als de  LLTB met vaste regelmaat dat arbeidsmigratie (en tijdelijke huisvesting) dringend noodzakelijk is, omdat er voor ´dit soort werk´ geen Nederlander meer te vinden is. Mijn jongste zoon van twintig vond vorig jaar werk als orderpicker in een van de grote loodsen op Trade Port. Het bedrijf had nét zijn deuren geopend. Een ploegje Nederlandse studenten en jonge mensen uit onze regio toog vlijtig aan de slag om alle bestellingen te verwerken. Overwerken? Geen probleem. Na enkele weken vielen de eerste ontslagen. De lege plekken werden snel ingevuld door Polen, Roemenen, Russen. Na vier weken was er nog maar een zeer klein percentage streekgenootjes over, tot hij na 25 dagen samen met de laatsten werd ontslagen. De gehele ploeg was inmiddels vervangen door arbeidsmigranten.

Nu kan het natuurlijk bést zo zijn dat het arbeidsethos van mijn zoon, net als dat van alle jongeren uit onze regio, zo beroerd is, en dat er zó gigantisch met de muts naar werd gegooid dat het bedrijf geen andere oplossing zag dan snel Polen en Roemenen in te laten vliegen. Een andere lezing is dat het misschien ook wel handig was om in de opstartfase nog met Nederlandstalige mensen te werken, tot de eerste productierondes naar behoren begonnen te lopen….

Eigenlijk ken ik best wel een boel streekgenoten die, net als ik, voor werk bij boeren, tuinders, kwekers, op de bouw, in het transport of in de fabriek nooit hun neus ophaalden. Ook ken ik ook wel wat mensen die opeens een andere, overbodige functie kregen in bijvoorbeeld de champignonteelt en hun baan van de een op de andere dag dus in rook zagen opgaan. Maar hoe groot is die groep eigenlijk? Geen idee, om eerlijk te zijn... Maakt die groep een groot deel uit van het totaal aan arbeidsmigrantenbanen?   

Enig nadere research hieromtrent is geboden alvorens ik een vage intuitie om kan zetten in een film.   Ik ben daarom op zoek naar verhalen van streekgenoten die onlangs hun baan verloren, werk dat nu wordt ingevuld door tijdelijke arbeidsmigranten.  Behoort u tot die groep mensen die zich in dit beeld herkent? Neem dan alstublieft contact met me op. Ik ben zeer geïnteresseerd om uw verhaal te vernemen".

Graag ondersteunt de SP Horst aan de Maas de oproep van Wiek Lenssen om ervaringen door te geven. De contactgegevens: Wiek Lenssen, documentaire filmmaker.  Tel 0478 691006   wieklenssen@home.nl

U bent hier