h

Opening Dutch Agro Food Week

7 oktober 2018

Opening Dutch Agro Food Week

Afgelopen vrijdag vond de opening van de "Dutch Agro Food"-week plaats in Villa Flora. Tijdens de tentoonstelling presenteerden onderwijsinstellingen, organisaties en bedrijven die rechtstreeks, of indirect, met (gezonde) voeding bezig zijn zich aan belangstellenden en aan elkaar. De focus lag vooral op het MKB. Thijs Lenssen, SP-raadslid in Horst aan de Maas, was erbij en doet verslag.

Thijs Lenssen: "Het was verheugend om te zien dat steeds meer bedrijven bezig zijn met nieuwe gezonde voeding, zoals bijvoorbeeld hamburgers uit zeewier, en insecten als basis voor de voeding van de wereldbevolking. Ook wordt gekeken hoe het gezonde karakter van bepaalde voeding aangetoond kan worden, zodat er een einde komt aan de wirwar aan keurmerken.  Hergebruik van materiaal uit de voedingsketen stond ook in de belangstelling, zoals het verwerken van eierschaal tot gebruiksvoorwerpen en champignonmestmateriaal als bestratingsmateriaal".

Mechanisatie in de tuinbouw begint nu eindelijk vorm te krijgen, vooral voor oogstwerk. Naast apparatuur die al wordt gebruikt om bosbessen te oogsten onderzoekt men nu de introductie van zgn. plukrobots. Dit zal leiden tot een verkleining van de werkgelegenheid, maar dit biedt de sector een unieke kans voor een oplossing van het tekort aan arbeidskrachten voor dit werk dat er nu en straks lijkt te zijn.

"We zouden in deze sector vooruit (of terug) kunnen naar een systeem waarbij het resterende oogstwerk wordt ingevuld met mensen, betaald conform CAO Tuinbouw, die al in deze regio wonen en dit werk kunnen doen. Daarmee ook andere problemen deels oplossend. Hopelijk grijpt de sector die kans, ook voor hun imago", aldus Thijs Lenssen.

In het kader van de "Dutch Agro Food"-week vindt er op woensdag 10 oktober in de het seminar "Anders Boeren" plaats. De organisatoren van het seminar werken samen met De Voedselkaravaan (lees daarover meer in dit artikel). Eén van de workshops van dit seminar wordt onder andere verzorgd door medewerkers van De Voedselkaravaan. Zie voor het hele programma van "Anders Boeren" de website van Brightlands.

U bent hier