h

Riek Janssen: armoede in 2018

1 januari 2018

Riek Janssen: armoede in 2018

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

In een column laat Riek Janssen, gemeenteraadslid voor de SP, haar licht schijnen over de openingstijden van de winkels tijdens de feestdagen én armoedebestrijding. 

"Tijdens het boodschappen doen voor de kerstdagen heb ik met pijn in mijn hart gekeken naar de overdadige en overvolle winkelschappen in de supermarkten, tjokvolle bakken met etenswaren en bergen vlees. Al deze overdaad is in de winkel zeker niet allemaal over de toonbank gegaan. Wel zullen er onnodig dieren voor zijn gefokt en geslacht.

Ook vond ik het te gek voor woorden dat zelfs eerste kerstdag de winkels zo nodig open moesten zijn. Er is geen respect meer voor de noodzakelijke rustdagen in onze maatschappij. Ik heb het gevoel dat we de grenzen aan het verliezen zijn van maat en rust. Het gaat alleen nog maar over geld en gewin. Dit wordt allemaal ontkend met de opmerking dat mensen die moeten werken het fijn vinden om op zon- en feestdagen hun boodschappen te kunnen doen. Ik vind het echt triest dat om economische redenen zelfs op dit soort dagen winkels open moeten zijn. Het geld heeft voorrang, in plaats van respect voor een rustdag.

En dan nog een heel ander punt.

Vorige week liep de jaarlijkse actie van L1 voor de voedselbank af. Ik vroeg mij af waarom armoede niet op een andere wijze bestreden wordt. Het zou zoveel eerlijker zijn om de armoede structureel te lijf te gaan door een eerlijkere verdeling van de inkomens. Simpel gezegd: de lage lonen omhoog, de hoge lonen omlaag. Pas dan doen we structureel iets aan de bestrijding van armoede en werken we aan gelijkwaardigheid voor iedereen.

Ik wens iedereen een gezond en gelijkwaardig 2018".

U bent hier