h

Accommodaties en het geld

6 juli 2015

Accommodaties en het geld

Foto: SP

Het accommodatiebeleid van de gemeente wordt herijkt. Maar ook het subsidiebeleid gaat op de schop. Daarnaast heeft de gemeenteraad het meerjaren onderhoudsplan onlangs vastgesteld. Drie zaken die verbonden zijn met elkaar, maar wel apart vastgesteld worden. Bij het accommodatiebeleid kijkt men naar de staat en houdbaarheid van de accommodatie in relatie tot  de verwachte ontwikkelingen van de vereniging en aantal inwoners. Dit kan leiden tot het sluiten van accommodaties en mogelijk het verdwijnen van verenigingen.

Verenigingen en dus ook ccommodaties zijn voor de SP essentiële onderdelen om de leefbaarheid in dorpen op niveau te houden. We zitten daarom scherp in de discussies over dit onderwerp.

Wat hebben we nu als SP alvast bereikt.Na langdurige en felle discussies tijdens vergaderingen over het meerjaren onderhoudsplan is uitgesproken dat de drie zaken niet los gezien kunnen worden. De criteria die gehanteerd gaan worden voor het accommodatiebeleid zijn in volgorde vastgelegd. Allesbepalend is de levensvatbaarheid van de vereniging(en) die de accommodatie gebruikt, als tweede wordt er gekeken naar het belang van de vereniging en de accommodatie voor de leefbaarheid van een kern, en pas als laatste zullen de financiën van de accommodatie worden meegenomen. Voor dat laatste hebben we bedongen dat, voordat er beslissingen genomen worden over de accommodaties, eerst de volledige actuele financiële situatie van de accommodaties bekend moet zijn. Daarvoor wordt begin 2016, samen met de vereniging, de kosten voor het groot onderhoud in kaart gebracht, waarbij de vereniging inzage zal geven in de reserveringen die men al heeft gedaan voor dat onderhoud.

U bent hier