h

Eerste reactie op brief over WORK FIRST

13 november 2005

Eerste reactie op brief over WORK FIRST

Naar aanleiding van de brief die de SP op 31 oktober j.l. (zie ook ‘Kritische noten FNV in rapport over Work First’ – 1 november 2005) aan het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas heeft gestuurd, is een reactie gekomen op hoofdlijnen. Omdat men nog druk doende is met het opstellen van een voortgangsnotitie waarin ook recente ontwikkelingen moeten worden meegenomen zal de notitie pas aan het begin van volgend jaar gereed zijn. Wel reageert het college alvast op het FNV-rapport en de door de SP gemaakte opmerkingen.

De opmerkingen die in het rapport omtrent Work First gemaakt zijn, worden in hoofdlijnen onderschreven. Het college zegt in haar reactie de volgende uitgangspunten te hanteren bij de aanpak: ‘In essentie komt het er op neer dat er geïnvesteerd moet worden in mensen, dat hierbij maatwerk noodzakelijk is, dat trajecten zoveel mogelijk moeten leiden tot duurzame uitstroom en dat de trajectduur van Work First niet te lang is.’

De SP stelde dat een doorstroming naar regulier werk van 25 tot 40 % niet groot is . Het college reageert dat de ervaring is dat met de beperkingen die kandidaten vaak hebben een doorstroming van deze omvang zeer acceptabel is. Voorts merkt het college op dat er zoveel mogelijk aangesloten wordt bij belangstelling/interesses en opleidingsniveau van de kandidaten; dat er scholing wordt aangeboden waar nodig omdat het kwalificeren van mensen een beleidsuitgangspunt is; dat sinds de invoeringsdatum van de Wet Werk en Bijstand er nauwelijks draaideurklanten zijn; dat in de nieuwe aanbesteding staat opgenomen dat de periode binnen het SW-bedrijf niet langer dan 3 maanden mag duren en ten slotte dat er voor de begeleiding van kandidaten op basis van een detacheringsconstructie extra dienstverlening is ingekocht.

Er wordt nader ingegaan op het armoedevraagstuk. Naast het minimabeleid is het reïntegratiebeleid van de gemeente erop gericht armoede te bestrijden. In de eerste plaats door mensen aan het werk te helpen. Daarnaast wordt er voor mensen voor wie regulier werk (nog) niet is weggelegd een participatiebaan georganiseerd. Deze wordt met behoud van uitkering uitgevoerd maar als tegenprestatie wordt een premie toegekend van € 100 per maand. Dit is ten opzichte van andere gemeenten redelijk uniek, aldus het college.

Het wachten is op de reeds genoemde voortgangsnotitie.

U bent hier