h

Aanpassingen huisvesting en controle buitenlandse werknemers ter discussie

7 september 2005

Aanpassingen huisvesting en controle buitenlandse werknemers ter discussie

In de onlangs gehouden vergadering van de raadscommissie Bestuur is uitgebreid ingegaan op SP-vragen met betrekking tot de huisvesting en controle op arbeidsvoorwaarden bij buitenlandse werknemers.

Geen huisvesting bij de werkgever
De SP wees op de problemen die ontstaan indien buitenlandse werknemers bij de boer gehuisvest worden: problemen op het werk betekent problemen met huisvesting, en omgekeerd! Volgens de SP een ongewenste situatie en reden om voor te stellen de huisvesting los te koppelen van het werkgeverschap. Wethouder Knops reageerde in eerste instantie afwijzend, want – aldus de wethouder –de raad heeft onlangs nog ingestemd met voorstellen van het provinciale bestuur om juist wel huisvesting bij de boer mogelijk te maken; de problemen bij slateler Van Dijck, die de SP als voorbeeld had gebruikt, waren slechts een incident; vakbond en media hadden de kwestie opgeblazen. CDA-voorman De Hoon was het daar mee eens. Hij stelde dat tewerkstelling en huisvesting van buitenlandse werknemers in 99% van de gevallen goed verliep. Geurts wees er op dat je door betere regels dit soort kwesties – die slecht zijn voor het imago van de tuinbouw en Horst aan de Maas en leiden tot valse concurrentie – kunt voorkomen.

Controleren op arbeidsvoorwaarden
In het geval van de Meterikse slateler Van Dijck speelt ook een conflict over het niet nakomen van CAO-bepalingen. De SP stelde voor om het handhavingsteam in de regio Noord-Limburg, dat campings en tuinders controleert op een juiste uitvoering van regels met betrekking tot buitenlandse werknemers (m.n. huisvesting en werkvergunning) ook te betrekken bij de controle op arbeidsvoorwaarden. Volgens wethouder Knops gaat de gemeente niet over arbeidsvoorwaarden. Hij vond dat een zaak van werkgevers en werknemersorganisaties. Geurts wees hem er op dat het handhavingsteam meer gemeenteoverstijgende taken uitvoert. Daar kon deze ook nog wel bij. Het is volgens Geurts van belang dat de arbeidsomstandigheden voor Nederlandse en buitenlandse werknemers hetzelfde zijn. Als je er dan ook nog voor zorgt dat je het werk bij de tuinders aantrekkelijker maakt, dan zullen naar zijn idee minder buitenlandse werknemers nodig zijn. Omdat Nederlandse werknemers dat werk dan ook graag uitvoeren. VVD-raadslid Linders, zelf agrariër, meende dat de SP een tè theoretisch uitgangspunt hanteerde. In de praktijk zou dat niet werken. Hij pleitte dan ook voor handhaving van de huidige situatie. Wethouder Knops daarentegen zei toe de voorstellen van de SP voor te leggen aan de Stuurgroep Buitenlandse Werknemers. In de richting van de SP-fractie zei hij toe dat hij in de commissie Bestuur verslag uit zou brengen van de discussie en de besluiten in de Stuurgroep.

U bent hier