h

Buitenlandse werknemers terug de bossen in?

14 juni 2005

Buitenlandse werknemers terug de bossen in?

Met de plannen die onlangs door de provincie zijn gelanceerd - en door de gemeenten in Noord-Limburg omarmd lijken te worden - dreigt een dikke streep getrokken te worden door een belangrijk onderdeel van het beleid aangaande buitenlandse werknemers: adequate huisvesting dat nog zo duidelijk omschreven werd in de nota van de commissie Curfs lijkt al haast verleden tijd.

Sterker nog: de campings die nu voor huisvesting zorgen, kunnen het naar het zich nu laat aanzien vanaf januari 2008 wel schudden. Zij worden bedankt voor hun diensten. Een recent bezoek aan een aantal campings in deze gemeente heeft bevestigd wat de SP al vermoedde: de wijze van huisvesting verschilt nogal. En volgens de SP een zeer onterechte zaak is het dat de goede huisvesters op één hoop gegooid worden met degenen die het allemaal niet zo nauw nemen, weinig geïnvesteerd hebben in welzijn en onderkomen en niet de juiste vergunningen hebben. Ook de goede huisvesters namelijk hebben uit de krant mogen vernemen dat ze gedoogd worden tot 2008.

Als het aan provincie en gemeenten ligt, verrijzen er straks zogenaamde agromotels waar zo'n 250 mensen op elkaars lip mogen zitten, handhaving schier onmogelijk is en de grote ondernemers en uitzendbureaus het voor het zeggen hebben. Zij gaan namelijk bepalen wanneer en door wie er gebruik gemaakt kan worden van de accommodatie en de prijs die daarvoor betaald wordt.

Verder wordt het ook mogelijk gemaakt op erven van boer of tuinder gehuisvest te worden. Een voor de SP onwenselijke constructie: de werkgever is dan tegelijkertijd huisvester en maakt aldus de werknemer dubbel afhankelijk.

Een derde optie - en minstens zo beroerd - is het vrijmaken van woningen. Een terugkeer, zo lijkt het, naar de pensions in de grotere steden waar zoveel mogelijk mensen in een verblijf worden gepropt met alle problemen en overlast die dat in een woonbuurt kan veroorzaken.

Daarnaast wil men ook vrijkomende agrarische gebouwen zoveel mogelijk geschikt maken. Wij zijn daar geen voorstander van. Het buitengebied staat al zwaar onder druk. Onze voorkeur zou dan eerder uitgaan naar locaties aan de randen van de kernen.

Het argument onder andere dat de buitenlandse werknemers toch zo'n harde werkers zijn die veel voor lief nemen om na een aantal maanden met een aardig bedrag weer naar huis te kunnen gaan, slaat volgens de SP de plank volledig mis. Het is toch ook om economische redenen dat ondernemers liever gebruik maken van deze goedkope krachten dan de duurdere werknemers hier. Maar - zo is de mening van de SP in deze altijd geweest - als je ze hierheen haalt, zorg dan dat ze fatsoenlijk gehuisvest worden.

Met de huidige plannen is de kans heel reëel dat de illegaliteit weer gezocht wordt: terug de bossen in, op de achterbank van de auto of andere gammele onderkomens. Gedogen van slechte woonomstandigheden zegt meer over fatsoen en waarden en normen hier dan over die in het land van herkomst.

Wilma Kurvers

U bent hier