h

Ambtenaren in actie

9 juni 2005

Ambtenaren in actie

actie gemeentepersoneel
Samen met 80 andere collega's uit de buurt ging Henk van Hemert op 9 juni jl. naar de landelijke demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Henk van Hemert is ambtenaar voor de gemeente Horst aan de Maas en als vakbondsvertegenwoordiger (ABVA/KABO) lid van het Georganiseerd Overleg (het GO) en de Ondernemingsraad.

Momenteel vinden er CAO-besprekingen plaats en staan de werkgevers (de overheden) en de werknemers (de ambtenaren) tegenover elkaar. Als lid van het GO en de Ondernemingsraad volgt Henk van Hemert de CAO-besprekingen natuurlijk op de voet. Een gesprek met een actieve vakbondsvertegenwoordiger.

Waarom demonstreren in Amsterdam?
Op dit moment vinden de CAO-besprekingen plaats tussen de overheid als werkgever en de ambtenarenbonden als vertegenwoordigers van de werknemers. In die onderhandelingen gaat het om zaken als een redelijke loonsverhoging, loondoorbetaling bij ziekte, bijdrage aan de nieuwe ziektekostenverzekering i.v.m. de komst van de basisverzekering, oudedagsvoorzieningen, behoud van sociale zekerheidsregelingen zoals wachtgeld, geen verslechtering van ouderschapsverlof en natuurlijk het functioneel leeftijdsontslag. Dat laatste punt - vooral van belang voor mensen die als brandweer in dienst zijn en zwaar werk verrichten - heeft de laatste weken de meeste aandacht gekregen. Maar er staat dus veel meer op het spel. In een tijd dat steeds meer sociale verworvenheden op de tocht staan en door het huidige kabinet om zeep worden geholpen lijkt het mij van belang dat werknemers op alle niveaus en in alle branches op de bres springen om hun verworvenheden te behouden. Dat was voor mij de belangrijkste reden om mee te doen.

De demonstratie in Amsterdam is georganiseerd door de vakbonden CNV Publieke zaak en FNV ABVA/KABO.

Wat is jouw relatie met deze bonden?
Ik ben actief lid van de ABVA/KABO en uit dien hoofde lid van de werknemersdelegatie in het Georganiseerd Overleg in ons bedrijf. Regelmatig doe ik een beroep op de vakbond om advies te vragen voor collega's, overleg te voeren in zake sociale statuten en maak ik gebruik van hun scholingsaanbod. Ook ondersteunt de vakbond mij op diverse manieren als lid van de ondernemingsraad. Ik vind solidariteit tussen de werknemers op de werkvloer van groot belang. Alleen ben je maar alleen, samen sta je sterk en kun je vaak wat bereiken. Ik vind het vanzelfsprekend om tegemoet te komen aan de oproep van de vakbond te gaan demonstreren als onze belangen op het spel staan.

Hoe is de demonstratiedag verlopen?
Donderdagmorgen vertrokken we met de bus. Vlak voor Amsterdam kwamen we in een file. Op zich pech. We zouden te laat komen om de start van de demonstratie mee te maken. Maar we lieten ons niet kisten. Creativiteit genoeg. Een aantal brandweerlieden sprongen uit de bus en renden met de bus mee. Ook waren er brandweerlieden die op het dak van een meerijdende brandweerauto klommen en naar de mensen zwaaiden. Op de brandweerauto stond: "Roermond snoert de mensen de mond". Dit vanwege het feit dat men in deze gemeente geen oproep mocht doen voor deelname aan de staking. Daarmee wilde het College van B&W waarschijnlijk voorkomen dat Roermond met name genoemd zou worden. Wat dus mooi mislukt is! In Amsterdam aangekomen begon het feest pas echt. De brandweer van Venlo had een professionele brandweersirene bij zich, met oorverdovend veel geluid. Iedereen kreeg een shirt en een toeter. Zelf was ik voorzien van een SP-fluit die ik bij het instappen in de bus meteen al gebruikt had. Op het museumplein was het druk tussen de 10 tot 20 duizend mensen. Er stonden heerlijke broodjes, koffie en thee voor ons klaar. En het zonnetje verwelkomde ons met genoegen. Er waren uiteraard verschillende sprekers, cabaret werd opgevoerd, er speelde een muziekband en in het publiek werden interviews afgenomen. Vakbondslieden riepen vanaf het podium schande van de chantage door de VNG en dat de ambtenaren woedend zijn. Wat wij natuurlijk met z'n allen luidkeels herhaalden.

Was er alleen een demonstratie in Amsterdam?
Nee! Naast de landelijke actie op het Museumplein in Amsterdam vonder er overal activiteiten plaats. Zo vonden er in Venlo o.a. ludieke acties plaats door collega's die niet mee konden vanwege het feit dat de bezetting op de werkplek gegarandeerd moest blijven.

Tevreden over de acties?
Ik heb een voldane dag gehad, waar ik met genoegen op terug kan zien. Ik ben er trots op samen met zoveel andere mensen in actie te zijn gekomen. Vanuit Limburg waren er niet zoveel deelnemers. Maar samen met een aantal van mijn collega's heb ik de eer van Horst aan de Maas hoog gehouden. Ook op dit gebied blazen we ons partijtje mee! Overigens hoop ik, dat een volgende demonstratie niet nodig zal zijn. Omdat de gerechtvaardigde eisen van de ambtenaren ingewilligd worden.

U bent hier