h

Vragen SP bij huisvesting buitenlandse werknemers

1 november 2003

Vragen SP bij huisvesting buitenlandse werknemers

In een brief aan het college van B&W van de gemeente Horst aan de Maas spreekt de SP haar verbazing uit over het voorstel van burgemeester Frissen om honderden woningen voor buitenlandse werknemers te gaan bouwen.

De SP is van mening dat daar waar de inzet van buitenlandse werknemers echt nodig is, er gezorgd moet worden voor goede, betaalbare huisvesting. Maar als het gaat om werknemers die worden ingezet tegen zeer lage lonen, ligt dat anders. De SP wijst daarbij op een bedrijf in Horst dat na faillissement een doorstart maakte, waarbij personeel massaal ontslagen wordt en vervangen door goedkope uitzendkrachten van voornamelijk buitenlandse afkomst. Daarmee, zo stelt de SP, lijkt het fabeltje dat we buitenlandse werknemers nodig hebben om het werk gedaan te krijgen, omdat Nederlandse werknemers dat werk niet zouden willen doen gelogenstraft. Een en ander roept dan ook vragen op bij de SP-fractie. Zo vraagt de SP zich af het uit te leggen is aan burgers in Horst aan de Maas, dat zij op de wachtlijst staan voor een woning en zij ondergeschikt worden gemaakt aan kennelijk commerciële belangen om bedrijven te helpen hun werknemers te huisvesten. Ook vraagt de SP zich af of het wel verstandig is voor de grotendeels tijdelijke (seizoens)krachten permanente woningen te bouwen. Ook wil de SP weten waarom de woningen aan de randen van de kernen worden gerealiseerd. Zou het niet veel beter zijn – zo stelt de SP - dat leegstaande gebouwen ingericht worden als verblijfslocatie met goede faciliteiten, met onder andere ook een gemeenschappelijke keuken.
De SP vraagt het college van B&W hoe het college controleert of werknemers 'behandeld en betaald worden volgens Nederlandse maatstaven' en of zij daarbij in overweging neemt om de arbeidsinspectie te vragen een onderzoek in te stellen naar de naleving van de CAO door bedoelde bedrijven?

U bent hier