Horst aan de Maas oorlogsvrije gemeente
Horst aan de Maas oorlogsvrije gemeente
Brief aan de gemeenteraad en het College van B&W. Betreft: voorstel om Horst aan de Maas de status van 'oorlogvrije gemeente' te geven.
Geachte Raad, geachte college,
Zoals bekend is de kans op een oorlog met Irak momenteel bijzonder hoog. Deze kan al snel beginnen en zal vergaande gevolgen hebben. In de eerste plaats natuurlijk voor de bevolking van Irak, die na alle rampspoed nu opnieuw slachtoffer van een nieuwe oorlog dreigt te worden. Daarnaast voor alle militairen die bij deze oorlog ingezet zullen worden, waaronder militairen uit onze regio, gestationeerd bij de Groep Geleide Wapens in Vredepeel.
Maar ook voor de burgers in Nederland blijft de oorlog niet zonder gevolgen. Om die oorlog te voeren is de krijgsmacht van de Verenigde Staten begonnen met het verplaatsen van materiaal en manschappen. Er zijn al tienduizenden manschappen in het gebied van de Golf en nog eens 156.000 onderweg. Een deel van de manschappen en materieel maakt deel uit van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa, onder andere gelegerd in Duitsland. Deze troepenmacht en zijn materieel wordt binnenkort (of is al) vervoerd per spoor, weg of water naar havens aan de Noordzee, zoals Antwerpen, Vlissingen, Rotterdam, Bremen. Een deel van die transporten zal wellicht onze gemeentegrenzen passeren. Daarnaast worden materieel en manschappen van de Groep Geleide Wapens getransporteerd naar Turkije. Zonder dat het Nederlandse parlement daar overigens mee ingestemd heeft.
Momenteel is er geen sprake van oorlog met Irak: de Nederlandse regering heeft niet de oorlog aan Irak verklaard. Daarnaast is volgens recent opinieonderzoek de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen Nederlandse betrokkenheid bij een nieuwe oorlog. Desalniettemin wordt er door de Nederlandse overheid, in ieder geval stilzwijgend, medewerking verleend aan het vervoer van materieel dat bestemd is voor het oorlogstoneel. Zoals blijkt uit de uitzending van de Groep geleide Wapens.
Wij stellen uw Raad voor om geen medewerking aan deze bijdrage aan toekomstige oorlogshandelingen te leveren en onze gemeente de status van 'oorlogvrije gemeente' te geven. Dat betekent dat de gemeente alles zal doen wat in haar mogelijkheden ligt om gebruik van transportwegen binnen onze gemeente ten behoeve van het vervoer van oorlogsmaterieel tegen te gaan en ook anderszins al het mogelijke te doen om te voorkomen dat er vanaf ons grondgebied medewerking wordt verleend aan de voorbereidingen op een nieuwe oorlog.
Graag horen we of de Raad en het College bereid zijn een dergelijke maatregel te overwegen.
Verder willen we u de volgende vragen voorleggen:
- 1. Is er voor zover u bekend is, sprake van Britse of Amerikaanse militaire transporten of transporten van de Groep Geleide Wapens over het gebied van de gemeente, nu of in de nabije toekomst?
- 2. Zo ja, is er ook sprake van vervoer van gevaarlijke stoffen zoals munities?
- 3. Zijn voor de transporten alle benodigde vergunningen gevraagd en zo ja, afgegeven?
- 4. Is het gemeentebestuur van tevoren ingelicht over deze transporten?
- 5. Zo ja, waarom is deze zaak niet aan de orde geweest in de gemeenteraad?
- 6. Indien er sprake is van de medewerking van het bestuur voor zulke transporten, op welke wet of regeling is dit gebaseerd?
Wij hopen op korte termijn een reactie van het college te verwachten op deze brief en verzoeken het presidium deze brief te agenderen voor de raadsvergadering van dinsdag 18 februari.
Met vriendelijke groet,
Namens het afdelingsbestuur van de
SP-Horst aan de Maas, Ton Hagens (voorzitter).
Namens de Gemeenteraadsfractie van de
SP Horst aan de Maas, Paul Geurts (fractievoorzitter).