h

Actie voor oorlogsvrije gemeenten

6 februari 2003

Actie voor oorlogsvrije gemeenten

Al in bijna dertig SP afdelingen hebben de afgelopen week in hun stad of dorp het voorstel gedaan zich tot "Oorlogsvrije gemeente" te verklaren. Kern daarvan is dat over het grondgebied van die gemeenten geen militaire transporten worden toegestaan die een rol spelen bij de oorlogsvoorbereidingen in de Golf.

De kans op een oorlog met Irak wordt met de dag groter. Om die oorlog te kunnen voeren is de krijgsmacht van de Verenigde Staten begonnen met het verplaatsen van materiaal en manschappen. Er zijn al tienduizenden manschappen in het gebied van de Golf en nog eens 156.000 onderweg. Een deel van de manschappen en materieel maakt deel uit van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa, onder andere gelegerd in Duitsland. Deze troepenmacht en zijn materieel wordt binnenkort - of is al - vervoerd per spoor, weg of water naar havens aan de Noordzee, zoals Antwerpen, Vlissingen, Rotterdam en Bremen. Een deel van die transporten zal wellicht ook verschillende Nederlandse gemeentegrenzen passeren.
Horst aan de Maas, oorlogsvrije gemeenteDe actie voor "oorlogsvrije gemeenten" zal gepaard gaan met het ophalen van handtekeningen op straat, scholen en bibliotheken om de eis aan de gemeentebesturen om niet mee te werken oorlogsvoorbereidingen kracht bij te zetten. Nederland is momenteel niet in oorlog en recente enquêtes tonen ook aan dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking zo’n oorlog niet wil steunen. Geen reden dus om aan oorlogsvoorbereidingen mee te werken of deze in Nederlandse gemeenten – al dan niet oogluikend – toe te staan.

Activiteiten voor een "oorlogsvrije gemeente" zijn inmiddels gestart in Amsterdam, Oss, Tilburg, Maastricht, Vlissingen, Alkmaar, Rotterdam, Haarlem, Horst aan de Maas, Landgraaf, Groningen, Roermond, Delft, Weert, Leeuwarden, Deventer, Wageningen, Steenwijkerland, Stadskanaal, Vlagtwedde, Zoetermeer, Vianen, Utrecht, Velsen, Schijdel, Zwolle, Schiedam, Gorinchem en Amersfoort.

U bent hier